AmarantTerug naar thema overzicht >
Wetenschappelijke classificatie
De wetenschappelijke naam van amarant luidt Amarantus hybridus. De plant wordt geclassificeerd in het rijk Plantae, de klasse Magnoliopsida, de orde Caryophyllales, de familie Amarantaceae, het geslacht Amarantus en de soort hybridus.
Productie
Geen productiecijfers gekend.
Omschrijving
Amarant behoort eigenlijk niet tot de graansoorten, maar tot de tweezaadlobbige planten, het wordt echter wel gebruikt als een graansoort. Dit pseudograan is oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, maar wordt de dag van vandaag eerder als sierplant dan als voedingsmiddel gebruikt. Aan deze plant groeien rode bloemen en hij kan tot een half miljoen zaden produceren.
Toepassingen
Toepassingen van amarant vindt men terug in ontbijtgranen als graanvlokken, in gebakken producten als brood of in een warme granenpap. Amarant wordt gerekend tot de glutenvrije producten, waardoor het een breder publiek kan aanspreken. Verder wordt amarant ook als kleurstof aangewend, maar deze synthetisch bereide stoffen bleken in het verleden vaak toxisch te zijn.
Referenties:
[1] Soortenbank Nederland. http://www.soortenbank.nl/index.php.
[2] General Nutritional Facts of Grains. http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t--1011/grain-nutritional-facts.asp.
[3] Vansteenkiste D. Cursus Voedingswarenkennis. Katholieke Hogeschool Leuven. 2010: p. 51-58.
[4] De Jong F. M. Ons voedsel. Tweede druk. ’s Graveland: Fontaine Uitgevers 2009: 146-183.