BoekweitTerug naar thema overzicht >
Wetenschappelijke classificatie
De wetenschappelijke naam van boekweit luidt Fagopyrum esculentum. De plant wordt geclassificeerd in het rijk Plantae, de klasse Magnoliopsida, de orde Polygonales, de familie Polygonaceae, het geslacht Fagopyrum en de soort esculentum.
Productie
Boekweit is afkomstig uit China en wordt daar nog steeds het meest geteeld. Ook in Frankrijk is de productie van boekweit erg hoog.
Omschrijving
Boekweit is geen graansoort, maar behoort tot de tweezaadlobbigen. De zaden worden echter wel als granen gebruikt, waardoor ze bij indelingen vaak tot de graansoorten gerekend worden. Dit pseudograan is net als de andere pseudogranen glutenvrij. De plant kan in arme bodems groeien en groeit snel, waardoor het meermaals per jaar geoogst kan worden. Ook heeft de plant geen bemesting nodig om te groeien en is deze weerstandig tegen veel ongedierte. De plant is wel erg gevoelig aan het weer, waardoor de opbrengst zeer wisselvallig is. Na het maaien moeten de korrels nog enkele weken op het veld blijven drogen. De korrels zijn driekantige en gelijken op een klein beukennootje.
Toepassingen
Meestal worden boekweitzaden gebruikt als boekweitmeel in pannenkoeken, gebak en pastasoorten.
Referenties:
[1] Soortenbank Nederland. http://www.soortenbank.nl/index.php.
[2] FAO http://faostat.fao.org/site/339/default.aspx.
[3] General Nutritional Facts of Grains. http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t--1011/grain-nutritional-facts.asp.
[4] Vansteenkiste D. Cursus Voedingswarenkennis. Katholieke Hogeschool Leuven. 2010: p. 51-58.
[5] De Jong F. M. Ons voedsel. Tweede druk. ’s Graveland: Fontaine Uitgevers 2009: 146-183.