Menu

Terug naar thema overzicht >Gierst

GierstTerug naar thema overzicht >

Wetenschappelijke classificatie

De wetenschappelijke naam van sorghum luidt Sorghum vulgare. De plant wordt geclassificeerd in het rijk Plantae, de klasse Magnoliopsida, de orde Cyperales, de familie Poaceae, het geslacht Sorghum en de soort vulgare. Sorghum is een variant van gierst.

Productie

De grootste productie van gierst gebeurt in Indië en Nigeria.

Omschrijving

Gierst is een verzamelnaam voor een groot aantal graangewassen, elk aangepast aan een specifiek klimaat. Gierstsoorten groeien zowel in pluimen als in trossen. De plant heeft tijdens de groei voldoende warmte en licht nodig, maar kan wel tegen droge perioden en arme bodems. De belangrijkste gierstsoort is sorghum. Hoewel deze soort bij ons minder bekend is, staat het op de vijfde plaats van de meest geteelde graansoorten ter wereld. De tropische soorten worden het meest geteeld, bijvoorbeeld op plaatsen waar er te weinig vocht is om rijst te telen. Een andere variant is suikergierst of zoete sorghum.

Toepassingen

Uit de vruchten en de stengel van suikergierst of zoete sorghum wordt een siroop geperst die hoofdzakelijk bestaat uit fructose en glucose. Het nadeel hiervan is dat de suiker niet kan uitkristalliseren en dus enkel als siroop kan worden gebruikt. Gierst wordt als ontbijtgraan en als toevoeging van maaltijden (zoals soep en stoofpotten) gebruikt. Dit is een glutenvrije plant en kan dus gegeten worden door mensen met een glutenintolerantie.

 

Referenties:

[1] Soortenbank Nederland. http://www.soortenbank.nl/index.php.
[2] FAO http://faostat.fao.org/site/339/default.aspx.
[3] General Nutritional Facts of Grains.http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t--1011/grain-nutritional-facts.asp.
[4] Vansteenkiste D. Cursus Voedingswarenkennis. Katholieke Hogeschool Leuven. 2010: p. 51-58.
[5] De Jong F. M. Ons voedsel. Tweede druk. ’s Graveland: Fontaine Uitgevers 2009: 146-183.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...