HaverTerug naar thema overzicht >
Wetenschappelijke classificatie
De wetenschappelijke naam van haver luidt Avena sativa. De plant wordt geclassificeerd in het rijk Plantae, de klasse Magnoliopsida, de orde Cyperales, de familie Poaceae, het geslacht Avena en de soort sativa.
Productie
De grootste producenten van haver zijn Canada en de Russische Federatie.
Omschrijving
Haver is één van de meest voedzame graansoorten, vanwege het hoge gehalte aan eiwitten, vetten, onoplosbare vezels, vitaminen en mineralen (koper, ijzer, zink, magnesium, fosfor, calcium). Het graangewas groeit het best in vochtige, gematigde klimaten en stelt verder geen hoge eisen aan de bodem. Het is een eenjarig gewas, net als vele andere graansoorten. De meest geteelde haver heeft een pluimvormige bloeiwijze, maar er bestaan ook soorten met een trosvormige bloeiwijze.
Toepassingen
Haver moet gepeld worden om deze geschikt te maken voor consumptie. Het grootste deel van de haverproductie is bestemd voor dierlijke consumptie, het overige deel wordt verwerkt tot havermoutpap, havervlokken, haverzemelen en haverbloem. Haver is van nature glutenvrij, maar omdat haver heel makkelijk in contact komt met glutenrijke graansoorten bijvoorbeeld tijdens de teelt, de oogst, het transport, de opslag, in de molen en bij de verwerking tot eindproducten, wordt haver niet tot de glutenvrije producten gerekend. Enkel producten met een glutenvrij logo kan men als ‘veilig’ beschouwen voor mensen die intolerant zijn aan gluten.
Referenties:
[1] Soortenbank Nederland. http://www.soortenbank.nl/index.php.
[2] FAO http://faostat.fao.org/site/339/default.aspx.
[3] General Nutritional Facts of Grains. http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t--1011/grain-nutritional-facts.asp.
[4] Vansteenkiste D. Cursus Voedingswarenkennis. Katholieke Hogeschool Leuven. 2010: p. 51-58.
[5] De Jong F. M. Ons voedsel. Tweede druk. ’s Graveland: Fontaine Uitgevers 2009: 146-183.