Menu

Terug naar thema overzicht >Haver

HaverTerug naar thema overzicht >

Wetenschappelijke classificatie

De wetenschappelijke naam van haver luidt Avena sativa. De plant wordt geclassificeerd in het rijk Plantae, de klasse Magnoliopsida, de orde Cyperales, de familie Poaceae, het geslacht Avena en de soort sativa.

Productie

De grootste producenten van haver zijn Canada en de Russische Federatie.

Omschrijving

Haver is één van de meest voedzame graansoorten, vanwege het hoge gehalte aan eiwitten, vetten, onoplosbare vezels, vitaminen en mineralen (koper, ijzer, zink, magnesium, fosfor, calcium). Het graangewas groeit het best in vochtige, gematigde klimaten en stelt verder geen hoge eisen aan de bodem. Het is een eenjarig gewas, net als vele andere graansoorten. De meest geteelde haver heeft een pluimvormige bloeiwijze, maar er bestaan ook soorten met een trosvormige bloeiwijze.

Toepassingen

Haver moet gepeld worden om deze geschikt te maken voor consumptie. Het grootste deel van de haverproductie is bestemd voor dierlijke consumptie, het overige deel wordt verwerkt tot havermoutpap, havervlokken, haverzemelen en haverbloem. Haver is van nature glutenvrij, maar omdat haver heel makkelijk in contact komt met glutenrijke graansoorten bijvoorbeeld tijdens de teelt, de oogst, het transport, de opslag, in de molen en bij de verwerking tot eindproducten, wordt haver niet tot de glutenvrije producten gerekend. Enkel producten met een glutenvrij logo kan men als ‘veilig’ beschouwen voor mensen die intolerant zijn aan gluten.

 

Referenties:

[1] Soortenbank Nederland. http://www.soortenbank.nl/index.php.
[2] FAO http://faostat.fao.org/site/339/default.aspx.
[3] General Nutritional Facts of Grains. http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t--1011/grain-nutritional-facts.asp.
[4] Vansteenkiste D. Cursus Voedingswarenkennis. Katholieke Hogeschool Leuven. 2010: p. 51-58.
[5] De Jong F. M. Ons voedsel. Tweede druk. ’s Graveland: Fontaine Uitgevers 2009: 146-183.

 

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...