Menu

Terug naar thema overzicht >Jobstranen

JobstranenTerug naar thema overzicht >

Wetenschappelijke classificatie

De wetenschappelijke naam van jobstranen luidt Coix lacryma-jobi. De plant wordt geclassificeerd in het rijk Plantae, de klasse Magnoliopsida, de orde Cyperales, de familie Poaceae, het geslacht Coix en de soort lacryma-jobi.

Productie

Jobstranen zijn graansoorten die voornamelijk in Azië en Afrika geteeld worden.

Omschrijving

Jobtranen behoren net zoals de meeste graansoorten tot de grasachtigen en zijn een eenjarig gewas. Ze kregen hun naam vanwege de ovale vorm van het graan, net zoals een traan.

Toepassingen

Deze graansoort is erg gelijkaardig aan gerst. Jobstranen zijn daarentegen glutenvrij en dus geschikt voor mensen die glutenintolerant zijn. Dit gewas wordt zowel voor menselijke als dierlijke consumptie geteeld. Zo bestaat er een thee gemaakt uit geplette jobstranen korrels, die gedronken wordt in Korea. Ook hebben jobstranen een medicinale en decoratieve functie in Aziatische culturen.

 

Referenties:

[1] United States Department of Agriculture. Classification. http://plants.usda.gov/java/ClassificationServlet?source=profile&symbol=....
[2] FAO http://faostat.fao.org/site/339/default.aspx.
[3] General Nutritional Facts of Grains. http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t--1011/grain-nutritional-facts.asp.
[4] Singh J. Bajpai G.C. en Tewari S.K. Job’s tear- Research and prospects. Agric. Sci. Digest, 2002: 22; 285 – 286.

 

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...