Menu

Terug naar thema overzicht >Maïs

MaïsTerug naar thema overzicht >

Wetenschappelijke classificatie

De wetenschappelijke naam van maïs luidt Zea mays. De plant wordt geclassificeerd in het rijk Plantae, de klasse Magnoliopsida, de orde Cyperales, de familie Poaceae, het geslacht Zea en de soort mays.

Productie

De hoofdproducenten van maïs zijn de Verenigde Staten, China en Brazilië.

Omschrijving

Maïs behoort tot de top drie van meest geteelde graangewassen, tezamen met tarwe en rijst. Maïs kan vier meter hoog worden en levert ook grote kolven op met uiteenlopende kleuren. De mannelijke bloemen vormen pluimen, terwijl de vrouwelijke kolven vormen Maïs wordt in verschillende groepen ingedeeld, afhankelijk van het zetmeel- en suikergehalte.

Platte maïs

Platte maïs of paardentandmaïs wordt zo genoemd, omdat er een deuk op de korrel zichtbaar is. Deze maïssoort is arm aan suikers en rijk aan zetmeel. De grootste hoeveelheid van de maïs die in de Verenigde Staten wordt geteeld is platte maïs, met als hoofddoel het voederen van dieren. Voor menselijke consumptie worden enkel afgeleiden gebruikt zoals siropen, suikers, ontbijtgranen, zetmeel, oliën en artificiële zoetstoffen. Ook niet-eetbare producten worden van dit soort maïs gemaakt zoals plastic, lijmstoffen en brandstoftoevoegingen.

Ronde maïs

Ronde maïs kan verschillende kleuren hebben, van geel tot oranje, rood, blauw, purper en zwart. De korrels zijn erg hard, maar wanneer ze gemalen worden kunnen ze voor menselijke consumptie gebruikt worden.

Maïs voor meel

Maïs die bestemd is om meel van te maken heeft een zetmeelachtige korrel, die veel zachter is dan de meeste soorten maïs. Op deze manier kan men een erg fijne bloem creëren. Deze graansoort bevat geen gluten en is om deze reden een goed alternatief voor tarwe bij mensen die aan glutenintolerantie lijden, onder andere door de vele producten die van maïs zijn afgeleid (zoals maïzena).

Popcornmaïs

Popcorn is een speciale soort gedroogde maïs met een hoog vochtgehalte, waardoor er stoom ontstaat wanneer de korrels verhit worden. Omdat de stoom niet kan ontsnappen, ontploft de graankorrel.

Suikermaïs

Suikermaïs wordt bij de bereiding eerder als een groente dan als een graan behandeld. Deze maïssoort heeft een hoog suikergehalte, dat meteen na de oogst omgezet wordt tot zetmeel. Om deze reden is het best dat de maïs zo vers mogelijk gegeten wordt.

Toepassingen

In België wordt er voornamelijk snijmaïs geteeld, dat als veevoeder gebruikt wordt. Wanneer maïs tot veevoeder vermalen wordt, gebruikt men zowel de kolven, als de bladeren en stengels.

 

Referenties:

[1] Soortenbank Nederland. http://www.soortenbank.nl/index.php.
[2] FAO http://faostat.fao.org/site/339/default.aspx.
[3] General Nutritional Facts of Grains.http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t--1011/grain-nutritional-facts.asp.
[4] Vansteenkiste D. Cursus Voedingswarenkennis. Katholieke Hogeschool Leuven. 2010: p. 51-58.
[5] De Jong F. M. Ons voedsel. Tweede druk. ’s Graveland: Fontaine Uitgevers 2009: 146-183.
 

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...