QuinoaTerug naar thema overzicht >
Wetenschappelijke classificatie
De wetenschappelijke naam van quinoa luidt Chenopodium quinoa. De plant wordt geclassificeerd in het rijk Plantae, de klasse Magnoliopsida, de orde Caryophyllales, de familie Chenopodiaceae, het geslacht Chenopodium en de soort quinoa.
Productie
Momenteel wordt Quinoa voornamelijk geteeld in Peru en Bolivia.
Omschrijving
Quinoa kan groeien in een koude, droge omgeving en geeft een hoge opbrengst zonder dat het land er intensief voor bewerkt moet worden. Quinoa is daarenboven resistent tegen nachtvorst en kan op een zeer arme bodem groeien. Wanneer men quinoa als pseudograan vergelijkt met andere graansoorten, kan men stellen dat dit het hoogste gehalte aan eiwitten bevat en tegelijkertijd ook een goede bron is van een groot aantal mineralen.
Toepassingen
Quinoa is glutenvrij, omdat het niet echt tot de graansoorten behoort. Quinoa kan een grootte bereiken van drie à vier keer zijn oorspronkelijke grootte indien er water wordt toegevoegd. Het wordt onder andere als ontbijtgraan of couscousvervanger gebruikt.
Referenties:
[1] United States Department of Agriculture. Classification. http://plants.usda.gov/java/ClassificationServlet?source=profile&symbol=....
[2] FAO http://faostat.fao.org/site/339/default.aspx.
[3] General Nutritional Facts of Grains. http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t--1011/grain-nutritional-facts.asp.
[4] Serrarens E. Quinoa. http://www.food-info.net/nl/national/verslag-quinoa.htm.