Menu

Terug naar thema overzicht >Rogge

RoggeTerug naar thema overzicht >

Wetenschappelijke classificatie

De wetenschappelijke naam van rogge luidt Secale cereale. De plant wordt geclassificeerd in het rijk Plantae, de klasse Magnoliopsida, de orde Cyperales, de familie Poaceae, het geslacht Secale en de soort cereale. [1]

Productie

Deze graansoort wordt voornamelijk in de landen van Noord- en Oost- Europa geteeld, met name Duitsland, Polen en de Russische Federatie.

Omschrijving

Rogge behoort tot de grasachtigen en wordt zowel voor zijn korrels als strohalmen gebruikt. Rogge groeit bij veel lagere temperaturen, kan op een arme bodem groeien en is relatief goed bestendig tegen plantenziekten. Rogge heeft een lange stengel, met langgerekte korrels. De korrels zijn erg goed houdbaar wat het graangewas populair maakt. Rogge is rijk aan het essentiële aminozuur lysine, wat in tegenstelling tot de meeste andere graansoorten staat.

Toepassingen

Rogge wordt in verschillende vormen gebruikt zoals vlokken, meel en bloem. Rogge is een zeer goede bron van voedingsvezel en mineralen, dit maakt ook wel dat roggebrood moeilijker te verteren is. Er zijn gluten aanwezig in de roggekorrels, maar onvoldoende om een luchtig brood te kunnen maken. Om deze reden wordt roggemeel vaak vermengd met tarwemeel. Omdat rogge makkelijk fermenteert, wordt het vaak gebruikt bij het maken van alcoholische dranken als wodka en whisky. De strohalmen worden gebruikt als dakbedekking en als afdekking voor veevoer.

 

Referenties:

[1] Soortenbank Nederland. http://www.soortenbank.nl/index.php.
[2] FAO http://faostat.fao.org/site/339/default.aspx.
[3] General Nutritional Facts of Grains. http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t--1011/grain-nutritional-facts.asp.
[4] Vansteenkiste D. Cursus Voedingswarenkennis. Katholieke Hogeschool Leuven. 2010 p. 51-58.
[5] De Jong F. M. Ons voedsel. Tweede druk. ’s Graveland: Fontaine Uitgevers 2009: 146-183.

 

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...