Menu

Terug naar thema overzicht >Tarwe

TarweTerug naar thema overzicht >

Wetenschappelijke classificatie

De wetenschappelijke naam van tarwe luidt Triticum aestivum. De plant wordt geclassificeerd in het rijk Plantae, de klasse Magnoliopsida, de orde Cyperales, de familie Poaceae, het geslacht Triticum en de soort aestivum.

Productie

Momenteel zijn de grootste producenten van tarwe China, India en de Verenigde Staten.

Omschrijving

Tarwe behoort tot de drie meest geteelde graangewassen ter wereld, tezamen met maïs en rijst.Er bestaan talloze verschillende tarwesoorten. Het grootste deel van de geproduceerde tarwe is zachte tarwe om brood mee te maken, een kleiner percentage omvat de teelt van harde tarwe voor pastaproductie. Verder worden er op kleine schaal nog andere tarwesoorten geproduceerd, waaronder spelt.

Vanwege een grote genetische diversiteit kan dit graangewas in verschillende gebieden ter wereld overleven en groeien. Voldoende water en nutriënten in de bodem zijn echter wel een vereiste voor zijn groei. Een andere eigenschap die aan het succes van tarwe bijdraagt, is het makkelijk oogsten en opslaan van het voedingsmiddel. Indien de waterconcentratie laag gehouden wordt en ongedierte wordt bestreden is dit graangewas zeer lang houdbaar.

De producten die tarwe als basisstof gebruiken spelen natuurlijk ook een rol. Vanwege de unieke eigenschappen van deeg, gemaakt uit tarwebloem, kunnen verscheidene producten gevormd worden, waaronder broodsoorten, pasta, cake, noedels en andere verwerkte producten. De elasticiteit heeft het deeg te danken aan de glutenfractie van het tarwegewas.

Tarwe is tenslotte ook erg voedzaam en bevat een hoog gehalte aan koolhydraten, eiwit, voedingsvezel, ijzer, B-vitamines, magnesium, fosfor en zink. Vanwege het hoge zetmeelgehalte wordt tarwe vaak enkel als een bron van kilocalorieën gezien. In het geval van dierenvoeder is deze uitspraak grotendeels waar, omdat variëteiten met een laag gehalte aan proteïnen en een hoge productie worden gebruikt. Voor menselijke consumptie daarentegen wordt geselecteerd naar een hoog gehalte aan proteïnen.

De tarweplant is een eenjarig gewas. De stengels staan recht overeind, waarbij goudgele korrels los in de koornkafjes zitten. Tarwesoorten kunnen op verschillende wijzen worden ingedeeld, bijvoorbeeld naargelang het klimaat waarin ze groeien. Meestal wordt tarwe op basis van het eiwitgehalte opgedeeld, waardoor men de hoofdklassen ‘harde tarwe’ en ‘zachte tarwe’ verkrijgt. Hoe harder de tarwesoort hoe hoger het gehalte aan eiwitten.

Toepassingen

Zachte tarwe wordt voornamelijk gecultiveerd als grondstof voor brood, cake en andere banketproducten. Harde tarwe (of durum tarwe) wordt gebruikt als basisingrediënt voor pastaproductie. De harde korrels zijn ideaal om in griesmeelkorrels gemalen te worden, welke men gebruikt bij de productie van pasta.

 

Referenties:

[1] Soortenbank Nederland. http://www.soortenbank.nl/index.php.
[2] FAO  http://faostat.fao.org/site/339/default.aspx.
[3] General Nutritional Facts of Grains. http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t--1011/grain-nutritional-facts.asp.
[4] Vansteenkiste D. Cursus Voedingswarenkennis. Katholieke Hogeschool Leuven. 2010: p. 51-58.
[5] De Jong F. M. Ons voedsel. Tweede druk. ’s Graveland: Fontaine Uitgevers 2009: 146-183.
[6] P. R. Shewry. Wheat. J. Exp. Bot. 2009, 60 (6): 1537-1553.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...