Menu

Terug naar thema overzicht >Gezonde voeding

Gezonde voedingTerug naar thema overzicht >

De Actieve Voedingsdriehoek geeft weer wat gezonde voeding inhoudt. De driehoek bestaat uit horizontale balken die afnemen in grootte naar boven toe. De voedingsmiddelen uit de onderste balken moeten het grootste aandeel van de voeding uitmaken, producten uit het topje van de driehoek dienen beperkt te worden.

Graanproducten en aardappelen zijn de derde schakel, boven lichaamsbeweging en water en vormen dus onze basisvoeding.

De aanbeveling voor deze balk varieert van 5 tot 12 sneden brood (175 tot 420 gram) en van 3 tot 5 aardappelen (210 tot 350 gram) per dag. Aardappelen kunnen ook vervangen worden door rijst of deegwaren. De aanbeveling is afhankelijk van leeftijd, geslacht en activiteit. 50% van de energie van onze voeding dient uit complexe koolhydraten te komen zoals graanproducten, rijst en aardappelen.

De voorkeur binnen de groep gaat naar producten die enerzijds een laag vetgehalte bevatten en/of waaraan weinig vetten worden toegevoegd en die anderzijds vezelrijk zijn, zoals gekookte bruine rijst.

Rijst alleen is geen volwaardige voeding, het levert niet alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een gevarieerde voeding. Er is bijvoorbeeld nood aan essentiële aminozuren in de aanvullende voeding, die aangevoerd kunnen worden via dierlijke producten. Peulvruchten, linzen en soja kunnen deze aminozuren aanvoeren bij vegetariërs. Fruit en groenten in de voeding vullen de aanvoer aan micronutriënten in.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...