Gezonde voedingTerug naar thema overzicht >
De Actieve Voedingsdriehoek geeft weer wat gezonde voeding inhoudt. De driehoek bestaat uit horizontale balken die afnemen in grootte naar boven toe. De voedingsmiddelen uit de onderste balken moeten het grootste aandeel van de voeding uitmaken, producten uit het topje van de driehoek dienen beperkt te worden.
Graanproducten en aardappelen zijn de derde schakel, boven lichaamsbeweging en water en vormen dus onze basisvoeding.
De aanbeveling voor deze balk varieert van 5 tot 12 sneden brood (175 tot 420 gram) en van 3 tot 5 aardappelen (210 tot 350 gram) per dag. Aardappelen kunnen ook vervangen worden door rijst of deegwaren. De aanbeveling is afhankelijk van leeftijd, geslacht en activiteit. 50% van de energie van onze voeding dient uit complexe koolhydraten te komen zoals graanproducten, rijst en aardappelen.
De voorkeur binnen de groep gaat naar producten die enerzijds een laag vetgehalte bevatten en/of waaraan weinig vetten worden toegevoegd en die anderzijds vezelrijk zijn, zoals gekookte bruine rijst.
Rijst alleen is geen volwaardige voeding, het levert niet alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een gevarieerde voeding. Er is bijvoorbeeld nood aan essentiële aminozuren in de aanvullende voeding, die aangevoerd kunnen worden via dierlijke producten. Peulvruchten, linzen en soja kunnen deze aminozuren aanvoeren bij vegetariërs. Fruit en groenten in de voeding vullen de aanvoer aan micronutriënten in.