Menu

Terug naar thema overzicht >Eetgewoonten

EetgewoontenTerug naar thema overzicht >

Jongeren kiezen vaker voor rijst en deegwaren als maaltijdbegeleider dan de oudere generaties, die de voorkeur geven aan aardappelen. Het is belangrijk te vermelden dat rijst en deegwaren niet in dezelfde voedingsstoffen voorzien als aardappelen.

Aardappelen zijn rijk aan voedingsvezel, vitamine C en kalium. Consumptie van aardappelen is belangrijk om de voedingsaanbevelingen voor deze nutriënten te halen. Rijst en deegwaren zijn beide afkomstig van graangewassen en voldoen niet zozeer in de behoefte van deze belangrijke nutriënten waardoor tekorten kunnen ontstaan.

Culturen die rijst als basisvoeding gebruiken, hebben echter een heel ander voedingspatroon waardoor deze tekorten worden aangevuld aan de hand van andere voedingsmiddelen. Zo wordt in China naast rijst bijvoorbeeld ook meer soja, vis en bepaalde groenten gegeten. Hierdoor wordt in België aangeraden aardappelen niet steeds te vervangen door rijst of deegwaren, om zo tekorten te voorkomen.

Daarnaast zijn rijst en deegwaren ook energiedenser dan aardappelen. Gekookte rijst en deegwaren leveren bijna 75% meer energie per gewicht dan gekookte aardappelen. Aardappelen geven dus een hogere verzadiging, waardoor ze minder snel tot overgewicht en metabole problemen leiden. Opmerking hierbij is wel dat de bereiding veel verschil kan maken: voor gebakken en gefrituurde aardappelen gaat deze regel dus niet op.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...