Consumptie in BeligeTerug naar thema overzicht >
Uit de voedselconsumptiepeiling van 2004 kan geconcludeerd worden dat vooral jongeren meer rijst eten dan oudere personen. Binnen de peiling werd de inname aan deegwaren en rijst samen ondervraagd. De dagelijkse inname aan rijst en deegwaren samen was bij vrouwen ouder dan 75 jaar gemiddeld 12,5 gram, terwijl er bij vrouwen van 60 tot 74 jaar gemiddeld 16 gram werd geconsumeerd en bij vrouwen onder 59 jaar 50 gram gegeten werd. Ook bij mannen is deze toename in consumptie per dalende leeftijd merkbaar. Daarnaast worden er meer deegwaren en rijst gegeten door mensen in een hogere sociale klasse en in Wallonië.
Binnen de begeleiders van de warme maaltijd in Belgische gezinnen is de aardappel de koploper: 63% van de ondervraagde Belgen eet aardappelen of aardappelproducten als maaltijdbegeleider. De verdere procentuele opdeling ligt rond 20% voor deegwaren en 8% voor rijst. Deze cijfers werden bevonden door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) in de eerste drie maanden van 2007.
De resultaten van de recentste voedselconsumptiepeiling (2014) voor de categorie 'inname van voedingsmiddelen en voedingsstoffen' worden eind september 2016 bekend gemaakt.