Menu

Terug naar thema overzicht >Soorten rijst

Soorten rijstTerug naar thema overzicht >

Van de gecultiveerde soorten rijst Oryza sativa en Oryza glaberrima zijn er vele verschillende soorten rijst die zich onderscheiden op basis van eigenschappen als kleur, smaak, structuur, kleverigheid, lengte, … Hieronder worden enkele veel voorkomende soorten beschreven.

Lang-, middel-, en kortkorrelige rijst

Rijst kan opgedeeld worden volgens zijn lengte.

  • Langkorrelige rijst is langwerpig en vier tot vijf maal zo lang als breed. De korrels worden eerder in hartige gerechten gebruikt, zijn na koken los en stevig, worden hard op kamertemperatuur en zijn populair in India, China en de VS. Basmati is een langkorrelige rijst.
  • Middelkorrelige rijst is slechts twee tot drie maal zo lang als breed.
  • Kortkorrelige rijst is ongeveer even lang als breed en is dus eerder rond.
    Na koken geven beide soorten zachte korrels die aan elkaar kleven en ook op kamertemperatuur zacht blijven. Paella- en risottorijst afkomstig uit respectievelijk Spanje en Italië hebben middellange korrels, kortkorrelige rijst is ideaal voor sushi en zoete gerechten zoals rijstpap.

Kleefrijst

Plakkerige, kleverige of kleefrijst is steeds kortkorrelig. Het zetmeel van de rijst bestaat uit een hoge concentratie amylopectine ten opzichte van amylose. Amylopectine heeft namelijk de eigenschap een gelei te vormen wanneer deze in contact treedt met water. De kleverige rijst wordt voornamelijk in zoete gerechten gebruikt. Enkel in Laos en in Noord-Thailand is het de standaardsoort.

Geurige rijst

Geurige rijst is een lang- en middelkorrelige rijstsoort die veel vluchtige stoffen bevat, waardoor ze een sterke geur afgeeft. Basmatirijst is geurige rijst en wordt verbouwd aan de voet van de Himalaya. Jasmijnrijst is ook zeer aromatisch en heeft veel smaak. Deze soort komt uit Thailand.

Gepigmenteerde rijst

Er zijn rijstsoorten waarvan de zemelen rijk zijn aan pigmenten: meestal rood en donkerpaars. Hierdoor hebben de rijstkorrels een bepaalde kleur, deze kleur verdwijnt gedeeltelijk na slijpen. Zo is er zwarte rijst, een specifiek Oosters product met een donkerpaarse kleur.

Wist je dat?

Wilde rijst ziet er uit als zwarte, dunne rijst maar is geen echte rijstsoort. Het is het zaad van een grassoort dat verwant is met de rijstplant maar behoort niet tot het rijstgeslacht Oryza.

De korrels hebben een donker zaadvlies, zijn lang en dun, hebben een kenmerkende geur en hebben een langere gaartijd. De plant groeit in ondiep, koel water in de Grote Meren in Noord-Amerika en wordt geteeld door indiaanse volkoren in kano. De zaden die door de indianen worden geteeld, bereiken de markt niet.

Wilde rijst zoals deze te koop is in de supermarkt is dus geen echte rijst en ook niet wild geteeld.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...