Menu

Terug naar thema overzicht >Eiwitten

EiwittenTerug naar thema overzicht >

Eiwitten vervullen, naast het leveren van energie (4 kcal/gram), ook nog enkele andere functies:

  • ze vormen de basis van alle lichaamscellen
  • zijn onmisbaar bij het aanmaken van hormonen, neurotransmitters en enzymen
  • daarnaast spelen ze een belangrijke rol bij het onderhoud van het spierstelsel.

Een eiwit is opgebouwd uit ketens van bouwstenen, de aminozuren. Er bestaan 20 verschillende aminozuren waarvan er bij volwassenen 8 essentieel zijn, deze kunnen niet aangemaakt worden door het lichaam en dienen te worden opgenomen via voeding. Bij kinderen zijn er zelfs 9 tot 10 aminozuren essentieel.

De eiwitten in rijst zitten in het meellichaam en in de aleuronlaag. Het gehalte aan eiwitten neemt toe naar de buitenkant van het meellichaam met een maximale concentratie in de aleuronlaag. Gekookte bruine rijst bevat ongeveer 2,5 gram eiwit per 100 gram. Bij witte rijst is een groot deel van het eiwit samen met de kiem en zemel verwijderd, waardoor deze 25% minder eiwitten bevat.

De voedende waarde van de plantaardige eiwitten in granen is lager dan die van vleeseiwitten. Hoewel ze veel essentiële aminozuren bevatten, missen ze vaak het aminozuur ‘lysine’. Het tekort aan lysine in graankorrels wordt bij vegetariërs aangevuld door bijvoorbeeld peulvruchten, linzen of soja die een hoger gehalte aan dit essentieel aminozuur bevatten.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...