Menu

Terug naar thema overzicht >Koolhydraten

KoolhydratenTerug naar thema overzicht >

Koolhydraten zorgen voor directe energie (4 kcal/gram) die het lichaam nodig heeft om te functioneren. Ze zijn chemische opgebouwd uit de atomen koolstof, waterstof en zuurstof. Er zijn enkelvoudige koolhydraten zoals glucose, tweevoudige koolhydraten zoals lactose en complexe koolhydraten zoals zetmeel. Zetmeel is het belangrijkste onderdeel van rijst, het omvat ongeveer 70% van de rijstkorrel en zit vervat in het meellichaam. De koolhydraten zijn de oorspronkelijke voedselreserves van de rijstplant.

Zetmeel bestaat uit twee soorten glucoseketens: amylose en amylopectine, verpakt in stevige zetmeelkorrels. Wanneer de korrels gegaard worden, verbreekt de sterke structuur van de korrel en kunnen de glucoseketens na consumptie, afgebroken worden door de spijsverteringsenzymen.

Bij ongegaarde rijst kunnen de spijsverteringsenzymen het zetmeel niet afbreken. De voornaamste energie in rijst is afkomstig van dit zetmeel: 100 gram gekookte rijst brengt ongeveer 140 kcal aan. Dit zijn drie tot vier eetlepels en komt overeen met de energie in drie middelgrote aardappelen.

Naast zetmeel bevat rijst nog een derde complex koolhydraat, namelijk cellulose. Cellulose zit in de wand van de rijstkorrel, in de zemelen. Bij koken van de korrel wordt cellulose stukgemaakt maar het blijft resistent voor de spijsverteringsenzymen. Dit soort koolhydraten komen onverteerd in de dikke darm terecht en noemt men voedingsvezel. Ze hebben voornamelijk een positief effect op de gezondheid en hebben geen belangrijke functie in het leveren van energie.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...