VettenTerug naar thema overzicht >
Vetten leveren per gewicht de grootste hoeveelheid aan energie: 9 kcal/ gram. Koolhydraten en eiwitten leveren namelijk minder dan de helft aan energie.
Daarnaast heeft vet nog enkele andere belangrijke functies in het lichaam:
- vetcellen onder de huid werken isolerend
- rond de organen vormen ze een beschermende laag
- ze zijn een belangrijk onderdeel van celmembranen
- ze spelen een rol in opslag en transport van vetoplosbare vitaminen.
Er bestaan enkelvoudige vetten en vetachtige stoffen in de voeding.
In een rijstkorrel zit vet enkel in de kiem vervat, het zijn grotendeels plantaardige, gezonde, onverzadigde vetzuren. De kiem maakt slechts 2% uit van de rijstkorrel en wordt zelfs verwijderd bij witte rijst. Gekookte bruine rijst bevat ongeveer 1gram vet per 100 gram, gekookte witte rijst slechts 0,5 gram per 100 gram. Dit is een zeer laag vetgehalte, maar toch nog hoger dan in gekookte aardappelen, die 0 % vet bevatten.