Menu

Terug naar thema overzicht >Vitaminen

VitaminenTerug naar thema overzicht >

Vitaminen zijn organische verbindingen die geen energie aanbrengen. Ze zijn slechts in kleine hoeveelheden in de voeding aanwezig maar zijn noodzakelijk voor de groei en het behoud van een goede gezondheid.

In rijst zijn geen vitamine A en vitamine C aanwezig. Wel zijn rijstkorrels rijk aan B vitaminen. Vooral vitamine B1 of thiamine wordt rijkelijk aangebracht door het eten van rijst. De vitaminen zitten in de buitenste laag van de rijstkorrel, en worden in grote mate verwijderd tijdens slijpen en polijsten tot witte rijst. Zo voorziet een portie van 100 gram gekookte bruine rijst in 12% van de dagelijkse behoefte aan vitamine B1 van 15 tot 18 jarigen, terwijl gekookte witte rijst slechts 2% van deze behoefte dekt.

Sommige bewerkte rijst en rijstproducten zijn verrijkt met vitaminen. Zo zijn veel ontbijtgranen, zoals gepofte rijstkorrels met chocolade, verrijkt met vitaminen. Of een product al dan niet verrijkt is, wordt weergegeven op de verpakking.

Wist je dat?

Volgens cijfers van de World Health Organisation (WHO) leiden in Zuidoost-Azië 90 miljoen kinderen aan een vitamine A tekort. Er sterven jaarlijks 670.000 kinderen jonger dan 5 jaar en er worden 350 000 kinderen blind door dit tekort. Ook in de Filipijnen treft men dit probleem aan, in het bijzonder bij kinderen en de zwangere en borstvoedende vrouwen.

Het tekort wordt voornamelijk veroorzaakt doordat families zich geen voedzaam voedsel, aanvullend op rijst kunnen veroorloven. Het is een ernstig volksgezondheidsprobleem.

Door middel van genetische modificatie werd Golden Rice ontwikkeld. Deze nieuw ontwikkelde rijstsoort bevat genen van maïs en van een veel voorkomend micro-organisme uit de bodem. De organismen produceren β-caroteen in de rijstkorrels, een voorloper van vitamine A. Na consumptie wordt β-caroteen in het lichaam omgezet in vitamine A. Het is het β-caroteen dat de gouden kleur aan de rijst geeft.

De consumptie van een tas gouden rijst voorziet in 50% van de dagelijkse behoefte aan vitamine A. De gouden rijst werd voor het eerst ontwikkeld door professor Ingo Potrykus van het Instituut voor Plantenwetenschappen van het ‘Zwitserse Federale Instituut voor Technologie’ en door professor dokter Peter Beyer van de Universiteit van Freiburg in Duitsland.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...