Menu

Terug naar thema overzicht >Zilvervliesrijst

ZilvervliesrijstTerug naar thema overzicht >

Rijstkorrels zonder kaf noemt men bruine rijst of zilvervliesrijst, ze bevatten namelijk nog hun zilvervlies en roodbruine zemelen. Deze vorm van rijst bevat ongekookt ongeveer 70% koolhydraten, 8% eiwit, 2% vet, 4,5% voedingsvezel, tot 1% mineralen en veel vitamine B1(0,25mg/100g). Gekookte bruine rijst levert 140 kcal per 100 gram.

Deze rijst heeft een volle, notige geur en wordt best in de koelkast bewaard door het hogere vetgehalte. De rijst is minder bewerkt, maar toch duurder. Dit komt doordat de verwijderde rijstzemel als aparte inkomstenbron wordt verkocht. In de landen waar rijst geproduceerd wordt, wordt deze dure rijst enkel door zieken en kinderen geconsumeerd omdat deze rijst een hoge voedende waarde bezit.

Bij witte of gepolijste rijst wordt de zemel, de aleuronlaag en de kiem verwijderd waardoor de korrel voedingsvezel, vitamine B1, vitamine E, eiwit en vet verliest. Ongepolijste rijst is dus gezonder. Witte rijst bevat ongekookt, bijvoorbeeld, nog ongeveer 1% voedingsvezel en 25% minder eiwit.

De verwijderde delen zijn zeer voedzaam, en toch worden ze verwijderd. De reden hiervoor is dat rijst die op deze manier behandeld werd een kortere gaartijd heeft, langer te bewaren is, eenvoudig te kauwen is en een mooie lichte kleur heeft.

Het verwijderen gebeurt in twee stappen: slijpen en polijsten. Tijdens het slijpen wordt de zemel en het grootste deel van de kiem verwijderd, tijdens het polijsten met een dunne ijzerdraad wordt de aleuronlaag kwijtgespeeld.

De verwijderde delen, na slijpen en polijsten, noemt men ‘rijstzemelen’, deze omvatten de kiem, de zemel en de aleuronlaag van de rijstkorrels. De zemelen zijn een bruin poeder en zijn rijk aan voedingsvezel, onverzadigde vetzuren, vitaminen B en eiwitten. Doordat ze vet bevatten worden ze snel ranzig, dit kan voorkomen worden door de zemelen licht te verhitten, waarna ze er uitzien als instant koffie.

De zemelen gaan niet verloren: ze worden gebruikt als veevoeder of kunnen aan de dagelijkse voeding worden toegevoegd, net omdat ze zo rijk zijn aan micronutriënten en voedingsvezel. Ze worden vooral gebruikt als toevoeging van voedingsvezel en hebben een laxerende werking. Ze kunnen, bijvoorbeeld, over het ontbijt worden gestrooid, in yoghurt worden gemixt, worden toegevoegd aan sauzen als bindmiddel, …

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...