Menu

Terug naar thema overzicht >Van graan tot brood

Van graan tot broodTerug naar thema overzicht >

Doorheen de geschiedenis heeft brood een ware transformatie ondergaan. Van in de oertijd, waar het slechts harde ronde koeken waren tot in de 21ste eeuw, waarin een ruime verscheidenheid aan brood beschikbaar is, heeft het brood zich kunnen ontwikkelen.

Oertijd

Reeds in de oertijd werden granen geconsumeerd. De mannen gingen dan jagen op dieren, terwijl de vrouwen wortels, knollen en ook zaden verzamelden. Men kauwde op de rauwe granen en merkte dat ze na een tijdje zacht werden in de mond.

Later werd het graan met een steen geplet en met water tot een papje gevormd. Naast water konden er ook andere vloeistoffen gebruikt worden, zoals dierenbloed, wat voedzamer was. Het resulterende papje werd dan in een ronde vorm gebracht en gebakken in de zon of op hete as.

Dit primitieve brood bleef zacht zolang het warm was, maar werd heel hard van zodra het brood afkoelde. De broodkoeken hadden vaak een gat in het midden, zodat ze konden worden opgehangen aan takken en struiken. Op deze manier hing het voedsel buiten bereik van knaagdieren.

Egyptenaren

Bij de Egyptenaren (4000 v.C.) werd brood vaak als betaalmiddel gebruikt. Dit volk ontdekte ook het gebruik van zuurdesem, wat een langer bewaarbaar brood als resultaat heeft.

Wist je dat...

... de Egyptenaren zuurdesem hebben ontdekt.

Het verhaal gaat dat een Egyptische slaaf, verantwoordelijk voor het dagelijks bereiden van brood, op een dag merkte dat hij een restje broodpap van de vorige dag over had. Het restje broodpap was zuur geworden, maar de slaaf wilde voorkomen dat iemand dit merkte en mengde het restje onder het verse deeg. De broden die van dit mengsel gemaakt werden, waren veel luchtiger en smakelijker dan de vorige broden en hij kreeg veel complimenten. Voortaan gebruikte de slaaf elke dag een restje broodpap van de vorige dag, om opnieuw smakelijk brood te kunnen maken. Dit zuur geworden deeg kennen we vandaag als zuurdesem. Zuurdesem is een mengsel van bloem en water dat spontaan zal fermenteren of vergisten na een bepaalde tijd door de aanwezigheid van melkzuurbacteriën en gisten.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...