Menu

Terug naar thema overzicht >Water en bloem

Water en bloemTerug naar thema overzicht >

Water

Vooral de hoeveelheid water is belangrijk om de consistentie van het deeg te bepalen, hoe minder water hoe steviger het deeg. Wanneer er te weinig water in het deeg zit, is het deeg minder rekbaar en het brood dichter. Een te nat deeg is dan weer moeilijk om te kneden.

Bloem

Bloem is één van de basisingrediënten van brood, het is afkomstig van graankorrels die gemalen werden. Er kunnen verschillende graansoorten of pseudograansoorten gebruikt worden om brood te maken: tarwe, rogge, maïs, gerst, gierst, spelt, haver en boekweit. Hiervan is tarwe de meest geteelde en gebruikte graansoort.

De algemene bouw van een graankorrel omvat een meellichaam, een kiem en een zemel. Elk onderdeel biedt specifieke voedingsstoffen aan die we nodig hebben in ons lichaam.

  • Het meellichaam levert voornamelijk energie, omdat het hoofdzakelijk uit koolhydraten bestaat. Toch zijn er ook eiwitten en enkele B-vitamines aanwezig in dit onderdeel van de graankorrel.
  • De kiem bevat voornamelijk vitaminen en mineralen.
  • De zemel tenslotte is rijk aan voedingsvezel, vitaminen, mineralen en een beperkte hoeveelheid eiwitten. Een belangrijk deel van deze eiwitten worden gluten genoemd. De gluten hebben een heel belangrijke functie in het brood omdat ze een netwerk kunnen vormen waarin het koolzuurgas wordt vastgehouden. Zo krijgt men een gerezen en elastisch brood.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...