Menu

Terug naar thema overzicht >Soorten brood

Soorten broodTerug naar thema overzicht >

De variatie aan broodsoorten is enorm. Niet enkel door het aantal ingrediënten en graansoorten, maar ook door de verscheidenheid aan vormen die men kan creëren. Hier worden enkele bekende en minder bekende broodsoorten aangehaald om een beeld te krijgen van het aanbod aan brood.

Bagel

Dit broodje vindt zijn oorsprong in Oost-Europa, ook al is het momenteel erg bekend en populair in New York. Voornamelijk bij de orthodoxe joden sloeg het broodje aan. Wanneer deze gemeenschap naar Amerika verhuisde, werd de bagel populair in New York. De dag van vandaag is het broodje nog steeds populair in Amerika, maar begint het opnieuw aan bekendheid te winnen in Europa. Het broodje heeft een sponsachtige structuur, met een taaie glanzende korst. Deze combinatie verkrijgt men door het deeg te koken of stomen, vooraleer het gebakken wordt. De bagel wordt zowel met zoet als hartig beleg gegeten.

Baguette

De baguette of het stokbrood vindt wel degelijk zijn oorsprong in het land waar het het meest gekend is, namelijk Frankrijk. Volgens de legende creëerden Franse bakkers het langwerpige brood, zodat het in de broekzakken van marcherende soldaten uit het leger van Napoleon paste. Om een baguette te bereiden is een gloeiend hete oven en stoom nodig. Momenteel wordt stokbrood als aperitief, bijgerecht of broodmaaltijd gegeten. Denk maar aan een bruchetta, een stukje stokbrood bij de barbecue of een belegd broodje.

Brioche

Net als de baguette is de brioche afkomstig uit Frankrijk. Men zegt dat Franse muzikanten brioches aan omstaanders uitdeelden wanneer ze een valse noot speelden. Vandaar de uitdrukking ‘faire une brioche’ oftewel ‘ een blunder begaan.’ Brioches zijn zoete broodjes, hebben een cake-achtige structuur en hebben een lichte botersmaak. Er wordt extra suiker, eieren en roomboter aan het deeg toegevoegd om deze smaak te bekomen. Tegenwoordig worden de broodjes vaak gevuld met zoet beleg als confituur en fruit.

Ciabatta

Deze broodvariant is afkomstig uit Italië en werd oorspronkelijk gemaakt van restdeeg. Dit restdeeg ging men dan vermengen met water om het opnieuw zacht te krijgen. Het brood is plat en luchtig, met een knapperige korst. Vandaag de dag maakt men vaak belegde broodjes met ciabatta of verwerkt men ingrediënten als olijven en zongedroogde tomaten in het deeg.

Chelsea bun

Deze broodjes werden oorspronkelijk in Londen bereid in de 17e eeuw. Omdat het broodje ook prinsen en koningen kon bekoren, won het broodje algauw aan populariteit. De chelsea bun bevat extra ingrediënten als krenten en honing en wordt vaak met koffie of thee gedronken.

Lahmacun

Dit minder bekende broodje is afkomstig uit Turkije. Het is een dun, plat en plooibaar brood, dat meestal met hartig beleg bestreken wordt en een pikante smaak heeft. De naam Lahmacun wil dan ook ‘pittig’ zeggen. Het brood wordt vaak opgerold uit het vuistje gegeten, maar kan ook in kleinere stukken gesneden worden.

Naan

Dit brood is afkomstig uit Noord-India. Het is een zacht brood, dat in een hete kleioven bereid wordt. Omdat men in India vaak met de handen eet, wordt het brood vaak als een soort lepel gebruikt om de saus van het bord te eten. Tegenwoordig bestaan er verschillende varianten waarbij men bijvoorbeeld knoflook of koriander aan het deeg toevoegt.

Notenbrood

Dit brood vindt zijn oorsprong in Italië, waar boeren naar verluid hun brood hartiger wilden maken. In het deeg werden behalve noten, ook rozijnen en schapenkazen verwerkt. Tegenwoordig is notenbrood bij vele bakkers beschikbaar en wordt het ook vaak met andere kazen zoals bijvoorbeeld Camembert bereid.

Roggebrood

Roggebrood is een donker brood dat erg veel vezels bevat. Roggemeel bevat weinig gluten en wordt daarom meestal met tarwemeel vermengd om een beter eindresultaat te bekomen. Dit brood, dat afkomstig is uit Duitsland, wordt meestal met zuurdesem bereid. Zuurdesem is restdeeg dat is blijven gisten gedurende minimaal een week, welke de karakteristieke zure smaak veroorzaakt. Het gebruik van zuurdesem heeft als voordeel dat het brood veel langer houdbaar is. Het zeer donkere brood ‘pompernikkel’ wordt ook op basis van roggemeel bereid.

Zuurdesembrood

Bij zuurdesembrood wordt als starter vanzelfsprekend zuurdesem gebruikt in plaats van gist. Nadelen van zuurdesembrood zijn het minder elastische deeg, het minder goed rijzen van het deeg en de kenmerkende zure smaak voor zij die hier geen liefhebber van zijn. Anderzijds biedt het zuurdesembrood ook heel wat voordelen; het brood wordt minder snel oudbakken, het brood wordt minder aangetast door bederfbacteriën en het eindproduct is ook lichter van kleur. De smaak kan van velen ook de voorkeur genieten en kan dus noch als voordeel noch als nadeel gezien worden.

Feestbrood

Tenslotte bestaat er ook brood dat bij specifieke feesten of vieringen gebruikt wordt. Zo zit een kerstbrood vol met rozijnen, soms wordt er ook marsepein in verwerkt en het wordt in de vorm van een krans gebakken. Paasbrood bevat ook krenten, maar hieraan wordt in het midden een kippeneitoegevoegd. Verrassingsbrood is een populaire trend geworden bij de catering van allerlei feesten, waarbij kleine belegde boterhammen of sandwiches in een groot brood worden gelegd.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...