Menu

Terug naar thema overzicht >Van graan tot meel

Van graan tot meelTerug naar thema overzicht >

Het productieproces kan men opsplitsen in twee delen. Eerst en vooral het proces dat de graankorrel ondergaat om tot meel of bloem verwerkt te worden. Wanneer meel of bloem gecreëerd is, kan men brood bereiden.

Het graan dat binnenkomt in het meelverwerkend bedrijf wordt gewogen, gezeefd, gewassen met water, gedroogd, geborsteld en geschoren. Pas daarna kan men overgaan tot het malen van het graan.

In de oertijd maalde men met een simpele vijzel, maar later ging men het graan tussen twee platte stenen malen. Mettertijd ontstond de handmolen, waarbij een draaibare steen zich over een vaste steen bewoog. De Romeinen voerden enkele technologische bevorderingen door, zoals het inbrengen van groeven in de stenen, zodat de stenen het graan niet enkel zouden malen, maar ook snijden.

Aanvankelijk gebruikte men menselijke kracht om de stenen in beweging te brengen, maar omdat de stenen steeds groter werden, werden algauw dieren aangewend. Later ging men ook gebruik maken van natuurlijke energiebronnen, zoals water- en windmolens.

Vandaag gebruikt men een walsenstoel om het graan te malen. Deze machine is opgebouwd uit twee walsen die in de omgekeerde richting draaien. Deze walsen bevatten net als de maalstenen van de Romeinen diepe groeven om de graankorrel goed te kunnen openbreken.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...