Van graan tot meelTerug naar thema overzicht >
Het productieproces kan men opsplitsen in twee delen. Eerst en vooral het proces dat de graankorrel ondergaat om tot meel of bloem verwerkt te worden. Wanneer meel of bloem gecreëerd is, kan men brood bereiden.
Het graan dat binnenkomt in het meelverwerkend bedrijf wordt gewogen, gezeefd, gewassen met water, gedroogd, geborsteld en geschoren. Pas daarna kan men overgaan tot het malen van het graan.
In de oertijd maalde men met een simpele vijzel, maar later ging men het graan tussen twee platte stenen malen. Mettertijd ontstond de handmolen, waarbij een draaibare steen zich over een vaste steen bewoog. De Romeinen voerden enkele technologische bevorderingen door, zoals het inbrengen van groeven in de stenen, zodat de stenen het graan niet enkel zouden malen, maar ook snijden.
Aanvankelijk gebruikte men menselijke kracht om de stenen in beweging te brengen, maar omdat de stenen steeds groter werden, werden algauw dieren aangewend. Later ging men ook gebruik maken van natuurlijke energiebronnen, zoals water- en windmolens.
Vandaag gebruikt men een walsenstoel om het graan te malen. Deze machine is opgebouwd uit twee walsen die in de omgekeerde richting draaien. Deze walsen bevatten net als de maalstenen van de Romeinen diepe groeven om de graankorrel goed te kunnen openbreken.