Menu

Terug naar thema overzicht >Bloem

BloemTerug naar thema overzicht >

Het resultaat van het maalproces zijn aparte bloem- en zemeldeeltjes. Deze werden oorspronkelijk met behulp van handzeven van elkaar gescheiden. Later ontwikkelde men een buil als alternatief voor de zeven. Dit is een lange, wollen cilinder die wordt geschud, waardoor de bloem erdoor valt en de zemelen en andere verontreinigingen in de cilinder achterblijven.

Momenteel maakt men gebruik van planzifters of schudzeven. Dit is een toestel waarbij verschillende zeven onder elkaar hangen, de bovenste zeef is het grofst en de onderste het fijnst. De fijnste korrels zijn bloem en worden afgevoerd. De grotere deeltjes worden opnieuw gemalen in de walsenstoel.

Niet elke broodsoort bevat echter evenveel van elk onderdeel van de graankorrel. De mate waarin het graan is uitgemalen, bepaalt onder andere de hoeveelheid vezel die je binnenkrijgt. Wanneer men over uitmalingsgraad spreekt, bedoelt men de hoeveelheid van het oorspronkelijke graan dat nog overblijft na het vermalen en zeven.

Hoe hoger de uitmalingsgraad, hoe donkerder het brood. Wanneer de uitmalingsgraad 95 tot 100% bedraagt (dit wil zeggen dat men uit 100 kilogram graan, 100 kilogram meel bekomt) spreekt men niet meer van bloem, maar van meel. Bloem met een lage uitmalingsgraad creëert wit brood, want de zemelen en kiemen werden verwijderd bij het zeven.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...