Menu

Terug naar thema overzicht >Voedingswaarde

VoedingswaardeTerug naar thema overzicht >

De productgroep van de actieve voedingsdriehoek waarin brood zich bevindt, bevat aardappelen en alle soorten graanproducten, waaronder pasta, rijst en dus ook brood. De voedingsmiddelen uit deze productgroep zijn bronnen van meervoudige koolhydraten, plantaardige eiwitten, voedingsvezels en verschillende vitaminen en mineralen.

Omwille van de meerwaarde die volkoren producten bieden in verband met de aanbreng van micronutriënten en voedingsvezels krijgen zij de voorkeur. Om meer te weten te komen over de gezondheidsvoordelen rond voedingsvezels, kan je verder lezen onder ‘Voedingsvezel’.

Brood vindt men in deze productgroep terug omwille van de aanwezigheid van nuttige en essentiële voedingsstoffen zoals meervoudige koolhydraten, eiwitten, vitamine B1, ijzer, magnesium en voedingsvezels. Bovendien is gewoon brood arm aan vet.

Nutritionele informatie:

  • Energie: 230-270 kcal/100g
  • Eiwitten: 8-10% (plantaardige eiwitten)
  • Vetten: 2,5-3,3%, voornamelijk door toevoeging van bakverbeteraars
  • Koolhydraten: 45-55%, waarvan het grootste deel zetmeel.
  • Voedingsvezels: hoe minder geraffineerd het brood, hoe meer vezels.
  • Mineralen: fosfor, ijzer, natrium
  • Vitamines: B1
  • Water: 30-35%
     

Graanproducten kunnen ingedeeld worden onder de term ‘voorkeurskeuze’, ‘middenweg’ en ‘restgroep’ binnen de richtlijnen van een gezonde voeding . Deze indeling wordt gemaakt op basis van het vetgehalte, het gehalte aan vezels en de toevoeging van suikers.

  • Bij de voorkeurskeuze zitten voedingsmiddelen met een laag vetgehalte en een hoog gehalte aan vezels. Voorbeelden hiervan zijn meergranen brood, roggebrood en volkoren brood.
  • In de groep ‘middenweg’ vindt men onder andere wit brood, rozijnenbrood en pistolets terug.
  • In de restgroep bevinden zich producten die wel opgebouwd zijn uit de zelfde basisgrondstoffen van de productgroep ‘brood, graan, aardappelen en rijst’, maar die eigenlijk tot de restgroep behoren vanwege een te hoog vetgehalte. Voorbeelden hiervan zijn croissants, koffiekoeken en alle soorten koek en gebak.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...