AanbevelingenTerug naar thema overzicht >
De praktische aanbevelingen, volgens de actieve voedingsdriehoek, omtrent de productgroep “Brood, graan, aardappelen en rijst” omvat 5 tot 12 sneden brood. De grote verschillen zijn te wijten aan het activiteitsniveau dat verschilt van individu tot individu. Ook geslacht, lichaamslengte en gewicht spelen een rol.
Uit de Belgische voedselconsumptiepeiling van 2004 blijkt dat bij de Belg ongeveer 46 energieprocent afkomstig is van koolhydraten. Daarbij is het aandeel van complexe koolhydraten slechts 24,4%. Vooral brood doet het erg slecht wanneer we kijken naar de leveranciers van complexe koolhydraten.
Slechts 20,7% van de Belgen haalt de aanbeveling van 5 tot 12 sneden brood per dag. Wel is het zo dat consumenten van brood in de Benelux het vaakst voor bruin brood kiezen (39%), wit brood staat echter reeds op de tweede plaats (25%). Volkoren- en meergranenbrood behalen de laatste plaats (20%).Gelukkig zien we wel dat het aandeel volkoren- en meergranenbrood elk jaar stijgt ten opzichte van de andere twee soorten.
De belangrijkste reden voor de te lage consumptie aan brood is te wijten aan veranderingen in de eetgewoontes. Regelmaat in het eetpatroon komt bijvoorbeeld alsmaar minder voor, ook slaan velen het ontbijt over. Alternatieve buitenlandse snacks krijgen vaak de voorkeur, zoals pizza en pita.