Menu

Terug naar thema overzicht >Aanbevelingen

AanbevelingenTerug naar thema overzicht >

De praktische aanbevelingen, volgens de actieve voedingsdriehoek, omtrent de productgroep “Brood, graan, aardappelen en rijst” omvat 5 tot 12 sneden brood. De grote verschillen zijn te wijten aan het activiteitsniveau dat verschilt van individu tot individu. Ook geslacht, lichaamslengte en gewicht spelen een rol.

Uit de Belgische voedselconsumptiepeiling van 2004 blijkt dat bij de Belg ongeveer 46 energieprocent afkomstig is van koolhydraten. Daarbij is het aandeel van complexe koolhydraten slechts 24,4%. Vooral brood doet het erg slecht wanneer we kijken naar de leveranciers van complexe koolhydraten.

Slechts 20,7% van de Belgen haalt de aanbeveling van 5 tot 12 sneden brood per dag. Wel is het zo dat consumenten van brood in de Benelux het vaakst voor bruin brood kiezen (39%), wit brood staat echter reeds op de tweede plaats (25%). Volkoren- en meergranenbrood behalen de laatste plaats (20%).Gelukkig zien we wel dat het aandeel volkoren- en meergranenbrood elk jaar stijgt ten opzichte van de andere twee soorten.

De belangrijkste reden voor de te lage consumptie aan brood is te wijten aan veranderingen in de eetgewoontes. Regelmaat in het eetpatroon komt bijvoorbeeld alsmaar minder voor, ook slaan velen het ontbijt over. Alternatieve buitenlandse snacks krijgen vaak de voorkeur, zoals pizza en pita.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...