Vroeger tot nuTerug naar thema overzicht >
In de tijd van de Grieken en de Romeinen werden er zelfs kunstwerken uit brood vervaardigd. Op het brood waren steeds de initialen van de bakker terug te vinden. De Grieken verfijnden het brood door bijvoorbeeld de toevoeging van maanzaad of honing. De broden van toen waren plat en leken meer op de pizza’s van nu. Welgestelde Romeinen gebruikten het brood als bord en aten enkel het beleg op.
De Romeinen deden ook een technologische uitvinding, namelijk een rosmolen. Een rosmolen zorgde ervoor dat de graankorrels gemalen werden, waarvan dan bloem kon worden gemaakt. De aandrijfkracht in een dergelijke molen is een dier, meestal een paard of een ezel.
Middeleeuwen
In de middeleeuwen ontstonden winkels waarin men brood verkocht en was de bakkerskunst een ware ambacht. Men gebruikte vaak roggemeel om het brood te bakken, dit was heel wat goedkoper en werd vooral door de lagere standen gegeten. De adel at brood gemaakt van tarwemeel, dit brood werd ook wel herebrood genoemd. Voor het rijzen van brood gebruikte men nog steeds zuurdesem.
19e eeuw tot de dag van vandaag
Pas in de 19e eeuw werd voor het eerst gist aan het brood toegevoegd. Vandaag de dag gebruiken we voornamelijk gist om brood te laten rijzen, hoewel zuurdesembrood opnieuw aan populariteit wint. Met brood is men ook heel creatief en vaak worden er luxebroden gemaakt, zoals krentenbrood en paasbrood.