Menu

Terug naar thema overzicht >Vroeger tot nu

Vroeger tot nuTerug naar thema overzicht >

In de tijd van de Grieken en de Romeinen werden er zelfs kunstwerken uit brood vervaardigd. Op het brood waren steeds de initialen van de bakker terug te vinden. De Grieken verfijnden het brood door bijvoorbeeld de toevoeging van maanzaad of honing. De broden van toen waren plat en leken meer op de pizza’s van nu. Welgestelde Romeinen gebruikten het brood als bord en aten enkel het beleg op.

De Romeinen deden ook een technologische uitvinding, namelijk een rosmolen. Een rosmolen zorgde ervoor dat de graankorrels gemalen werden, waarvan dan bloem kon worden gemaakt. De aandrijfkracht in een dergelijke molen is een dier, meestal een paard of een ezel.

Middeleeuwen

In de middeleeuwen ontstonden winkels waarin men brood verkocht en was de bakkerskunst een ware ambacht. Men gebruikte vaak roggemeel om het brood te bakken, dit was heel wat goedkoper en werd vooral door de lagere standen gegeten. De adel at brood gemaakt van tarwemeel, dit brood werd ook wel herebrood genoemd. Voor het rijzen van brood gebruikte men nog steeds zuurdesem.

19e eeuw tot de dag van vandaag

Pas in de 19e eeuw werd voor het eerst gist aan het brood toegevoegd. Vandaag de dag gebruiken we voornamelijk gist om brood te laten rijzen, hoewel zuurdesembrood opnieuw aan populariteit wint. Met brood is men ook heel creatief en vaak worden er luxebroden gemaakt, zoals krentenbrood en paasbrood.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel doorheen de keten

Van productie tot consumptie, welke stappen doorloopt de...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Wat is graan?

Bij de bakker klinken een multigranen, 7- of 10-granenbrood...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Rijst in al zijn aspecten

Rijst is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar ken...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...