Menu

Terug naar thema overzicht >Van graan tot pasta

Van graan tot pastaTerug naar thema overzicht >

Pasta is ondanks allerlei legendes, in verschillende culturen tegelijkertijd ontstaan. Men vermoedt wel dat pasta voor het eerst werd gebruikt in China, waar men de term ‘noedels’ hanteert.

Grieken en Romeinen

Men beweert dat pasta in Italië werd geïntroduceerd door Marco Polo wanneer hij deze in de 13de eeuw na Christus na reizen in Azië meebracht. Er zijn echter bewijzen gevonden dat macaroni reeds bestond in de tijd van de Romeinen, waar het als een geschenk voor de goden werd gebruikt. Bij de Romeinen vindt men literatuur terug over een pasta met vulling, die ‘lagana’ genoemd wordt. Vermoedelijk is deze variant vergelijkbaar met de huidige ‘ravioli’. Ook de Grieken kenden een soort platte brede pasta, die ‘laganon’ genoemd werd. Deze platte, brede vellen werden geroosterd of gebakken in een oven. Enerzijds doet de vorm dus denken aan het huidige ‘lasagne’, maar de bakwijze eerder aan een pizza.

Pasta en de Arabieren

In de 5de eeuw na Christus zijn referenties teruggevonden over gedroogde deegwaren die men op straat kon kopen. Deze werden ‘itriyah’ genoemd. Vanwege de langere houdbaarheid van gedroogde pasta kon dit op straat verkocht worden. Vermoedelijk herintroduceerden de Arabieren pasta in Italië, meerbepaald in Sicilië. Het Sicilaanse ‘maccaruni’ dat we vandaag de dag kennen als macaroni, betekent ‘met kracht tot een deeg gevormd’, omdat het kneedproces erg veel kracht en uithouding vergde van de maker, dit kon namelijk een hele dag duren. De kracht zat voornamelijk in de voeten, aangezien men hiermee het deeg kneedde.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...