IngrediëntenTerug naar thema overzicht >
Het bewustzijn rond gezonde voeding is gestegen en hierdoor heeft de voedingswaarde een belangrijke rol gekregen. Deze voedingswaarde wordt bepaald door de gebruikte ingrediënten.
Basisingrediënten
De basisingrediënten van pasta zijn meel, eieren en water.
De basis van het meel kan verschillend zijn, hiervoor komen bijvoorbeeld tarwe, maïs, rijst, spelt, quinoa of kamut in aanmerking, maar meestal wordt semolina gebruikt. Dit laatste is een variant van tarwe. De pasta kan gemaakt worden van bloem, maar ook van volkorenmeel. Dit verhoogt de voedingswaarde van de pasta, omdat er dan een hoger gehalte aan vezels en vitaminen aanwezig is.
Eieren worden zowel voor de voedingswaarde, als voor de kleur van de pasta en de sterke en elasticiteit van het deeg toegevoegd.
Het water gebruikt men om het deeg te maken en in een bepaalde vorm te kunnen kneden. Bij het droogproces wordt het water opnieuw verwijderd. Het water dat wordt gebruikt moet drinkbaar en zuiver zijn, bovendien is het gewenst dat het water vrij van bepaalde smaken is. Enkel water met een laag microbiologisch aantal kan gebruikt worden, aangezien pasta onder pasteurisatietemperatuur wordt geproduceerd.
Dan zijn er nog optionele ingrediënten als kruiden die de smaak en voedingswaarde van het product verbeteren. Optionele ingrediënten als look, zout en groentesappen dienen vermeld te worden op de verpakking.
Gekleurde pasta
Er worden vaak natuurlijke kleuren of extracten gebruikt om pasta te kleuren. Voor het maken van zwarte pasta (nera) wordt de inkt van inktvissen gebruikt, groene pasta (verde) wordt dan weer met spinazie bereid. Bij het paars kleuren van pasta (viola) zijn er verschillende mogelijkheden, men kan tomaten of bieten gebruiken. Rode pasta (rossa) wordt verkregen door er wortelsap aan toe te voegen, terwijl oranje pasta (arancione) met pompoenen wordt gemaakt. Deze kleurstoffen kunnen de smaak van de pasta wijzigen, maar zijn in een sterk overheersende saus amper merkbaar.