Menu

Terug naar thema overzicht >Noedels of pasta?

Noedels of pasta?Terug naar thema overzicht >

Het woord pasta komt uit Italië en betekent ‘pasta’, ‘deeg’, of ‘pastei’. Het woord noedel komt van het Duitse ‘nudel’ en betekent eveneens pasta, het slaat echter meestal op deegwaren die niet volgens de Italiaanse traditie zijn gemaakt. Hieronder vallen Aziatische producten als bami en mihoen. De term deegwaren kan dan weer als overkoepelende term gebruikt worden.

De Italiaanse pasta wordt meestal van durumtarwe gemaakt. Vanwege het mediterrane klimaat is er een grote opbrengst, wat tot de ontwikkeling van een stevig deeg met veel eiwitten leidt. Men kan vele variëteiten fabriceren met een dergelijk deeg zoals lange slierten en korte buisjes.

Men kan vijf verschillende noedelsoorten onderscheiden op basis van de ingrediënten. In deze opsomming worden deegwaren benoemd die wij tot de Aziatische cultuur beschouwen.

  • De eerste soort is de japanse noedel of ‘menrui’, waarvan de basisgrondstoffen zachte tarwe, water en zout zijn. Het verschil met onze gekende pastasoorten is dat er zachte in plaats van harde tarwe of durumtarwe gebruikt wordt.
  • Een volgende noedelsoort is de Chinese noedel, ook wel ‘mein’ of ‘ramen’ genoemd. Deze noedelsoort wordt wel geproduceerd op basis van harde tarwe, maar hier worden ook zure zouten aan toegevoegd zoals natriumbicarbonaat.
  • Een derde noedelsoort is ‘soba’ waarvan boekweitmeel en tarwemeel de basis vormen. Aan deze noedelsoort wordt geen zout toegevoegd, maar in gerechten komen de noedels vaak in bouillons terecht.
  • De voorlaatste noedelsoort wordt bereid op basis van mungbonen en wordt ‘katjang idjoe mie’ genoemd.
  • Tenslotte zijn er nog de noedels uit rijstmeel, waarvan de bekendste ‘mihoen’ of ‘rijstvermicelli’ is. Het productieproces van deze noedels komt grotendeels overeen met de productie van ‘gewone’ pastasoorten.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...