Menu

Terug naar thema overzicht >Kwaliteit

KwaliteitTerug naar thema overzicht >

Kwaliteitscontrole in de voedingsindustrie is erg belangrijk omdat men hiermee een veilig product garandeert. Ook kan men naarmate dat de kwaliteit van het product stijgt een hogere prijs vragen. Er zijn heel wat factoren die worden gecontroleerd waarbij zowel de graankorrel als de gedroogde deegwaren in rekening worden gebracht.

Boordeling van het graan

Eerst en vooral is het tarweras belangrijk voor het beoordelen van de kwaliteit van het eindproduct. Vooral de gluten, dit is een eiwitfractie van het graan,  in het ras moeten van goede kwaliteit zijn om er deegwaren van te kunnen produceren. Een ras met meer eiwitten zorgt er ook voor dat de kookweerstand van de deegwaren beter zal zijn. Dit wil zeggen dat de deegwaren minder aan elkaar zullen plakken, wanneer ze te lang werden gekookt.

De graankorrels worden dan weer beoordeeld op hun grootte, omdat er dan een grotere opbrengst van bloem of meel te verkrijgen is bij grotere korrels. Om deegwaren te maken, dienen de korrels geel en glazig te zijn. Hoe groter het gehalte aan glazige korrels, hoe beter de kwaliteit van het meel. Als het heeft geregend vlak voor de oogst worden de korrels vaak wit binnenin, wat voor een slechte kwaliteit van de deegwaren zorgt. Korrels waarvan het meellichaam wit is geworden, zijn wel goed om brood mee te bakken. Helaas is dan weer de tarwesoort niet helemaal de juiste. Om deze reden kan men tarwe dat bestemd is voor brood bijna overal ter wereld kweken, terwijl men durumtarwe enkel in zonnige streken kan kweken.

Algemene factoren zoals de afwezigheid van levende en dode insecten zijn ook belangrijk. Ook zouden er zo weinig mogelijk gebroken graankorrels of korrels van een ander ras aanwezig mogen zijn.

Het meel

Ook het meel dient aan bepaalde kwaliteitseisen te voldoen. Zo zijn de kleur en het vochtgehalte belangrijk voor het eindresultaat. Het eiwitgehalte en het gehalte aan gluten wordt opnieuw bepaald om na te gaan of het eindproduct een goede kookweerstand zal hebben. Het farinogram is een toestel dat gebruikt wordt bij de kwaliteitsbeoordeling. Dit apparaat bepaalt het waterabsorberende vermogen van het meel.

De deegwaren

De voornaamste kwaliteitseisen die aan deegwaren gesteld worden zijn de kleur, de smaak en de kookweerstand. Er dienen bijvoorbeeld zo weinig mogelijk zwarte en witte stippen aanwezig te zijn. De elasticiteit en de textuur van de deegwaren zijn ook van belang. Hoe hoger de kwaliteit van het graan, hoe hoger de kwaliteit van de deegwaren. Om deze reden zijn de kwaliteitscontroles reeds streng bij het binnenkomen van het graan.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...