Pasta in de keukenTerug naar thema overzicht >
Wanneer men deegwaren koopt, is het belangrijk ze op de juiste manier te bewaren en te bereiden. Op deze manier kan optimaal genoten worden van de kwaliteit van het product.
Bewaren
Verse, ongekookte pasta bewaart men best in een droge, gekoelde en donkere plaats. Het is ook belangrijk de houdbaarheidsdatum op de verpakking te respecteren. Gedroogde pasta is ongeopend ongeveer twee jaar houdbaar. Wanneer de verpakking reeds geopend is, kan de pasta het best bewaard worden in een goed sluitende bewaardoos. Van licht en zuurstof kan volkorenpasta ranzig worden. Bij volkorenpasta is de kiem van de graankorrel vaak niet verwijderd. Het aanwezige vet kan dan ranzigheid veroorzaken.
Gekookte pasta kan in de koelkast in een goed afgesloten verpakking drie tot vijf dagen bewaard worden. Zelfgemaakte pasta is slechts één tot twee dagen houdbaar in de koelkast. Vochtige pasta kan verzuren door de aantasting van melkzuurbacteriën, waardoor de smaak ook verandert. Wanneer de pasta tesamen met de saus in een afgesloten verpakking wordt bewaard, zal de pasta de smaak en geur van de saus opnemen. Eén of enkele theelepels olie zorgen ervoor dat de pasta niet aan elkaar gaat klitten.
Invriezen gaat het best met ovenschotels als lasagne en cannelloni. Wanneer men de schotel wil (her)opwarmen, wordt hij vooraf best ontdooid en daarna in de oven verder afgebakken.