Menu

Terug naar thema overzicht >Bereiden

BereidenTerug naar thema overzicht >

Om gedroogde pasta te bereiden moet allereerst water aan de kook gebracht worden. Hieraan wordt zout toegevoegd, zodat het water een hogere temperatuur kan bereiken en de kooktijd verminderd kan worden. Wanneer er grote luchtbellen in het water zichtbaar zijn, kan de gedroogde pasta worden toegevoegd. De kooktijd is afhankelijk van de soort pasta en staat op de verpakking weergegeven. Volkorenpasta dient meestal langer gekookt te worden.

Te kort gekookte pasta is nog hard, terwijl te lang gekookte pasta erg plakkerig is. De reden hiervoor zijn losse zetmeeldeeltjes die tijdens het koken uit de pasta vloeien. Indien men de pasta één à twee minuten minder lang kookt dan wat er op de verpakking weergegeven staat, bekomt men een ‘al dente’ pasta.

‘Dente’ is het Italiaanse woord voor ‘tand’ en wijst in deze situatie eerder op de term ‘beetgaar’. De pasta is dan iets knapperiger, maar is wel gaar. Tenslotte dient de pasta enkel nog afgegoten te worden. Hiervoor kan men een vergiet gebruiken.

Pastavormen

Er bestaan zeer veel pastavormen, waaronder de erg populaire macaroni, lasagne, tagliatelle, tortellini, penne en spaghetti. Deze vormen kunnen worden verkregen door een andere mal te gebruiken bij de extrusie. Voor lange pastavellen, gaat men het deeg eerst platwalsen.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...