VoedingswaardeTerug naar thema overzicht >
Pasta is erg rijk aan koolhydraten, maar bevat amper eiwitten en vetten. Omdat er zeer weinig eiwitten in pasta zitten, wordt dit het best gecombineerd met eiwitrijke producten, zoals vlees. Een groot aantal verschillende groenten en kruiden verhogen ook de voedingswaarde van het gerecht. De vitamines B1 en B2 vindt men ook terug in pasta. Tijdens het koken gaat vitamine B1 echter gemakkelijk verloren in het kookwater, maar ook een bepaalde hoeveelheid zetmeel en fosfor treden uit.
Gewone pasta is arm aan vezels, maar volkorenpasta waarbij de zemel in de deegwaren verwerkt is, is erg rijk aan vezels.
Een gemiddelde portie per persoon is 75 tot 100g droge pasta.
De voedingswaarde per 100g: deegwaren met ei (ongekookt)
Energie | 367 kcal | Ijzer | 2,1 mg |
Eiwitten | 4,0 g | Koper | 0,2 mg |
Vetten | 4,2 g | Zink | 1,1 mg |
Koolhydraten | 68,2 g | Selenium | 1 µg |
Vezels | 3,2 g | Vitamine A | 18 µg |
Natrium | 37 mg | Vitamine B1 | 0,17 mg |
Kalium | 97 mg | Vitamine B2 | 0,09 mg |
Calcium | 53 mg | Vitamine B12 | 0,4 µg |
Fosfor | 214 mg | Vitamine C | 0 mg |
Magnesium | 31 mg | Vitamine D | 0,3 µg |