Menu

Terug naar thema overzicht >Voedingswaarde

VoedingswaardeTerug naar thema overzicht >

Pasta is erg rijk aan koolhydraten, maar bevat amper eiwitten en vetten. Omdat er zeer weinig eiwitten in pasta zitten, wordt dit het best gecombineerd met eiwitrijke producten, zoals vlees. Een groot aantal verschillende groenten en kruiden verhogen ook de voedingswaarde van het gerecht. De vitamines B1 en B2 vindt men ook terug in pasta. Tijdens het koken gaat vitamine B1 echter gemakkelijk verloren in het kookwater, maar ook een bepaalde hoeveelheid zetmeel en fosfor treden uit.

Gewone pasta is arm aan vezels, maar volkorenpasta waarbij de zemel in de deegwaren verwerkt is, is erg rijk aan vezels.

 

Een gemiddelde portie per persoon is 75 tot 100g droge pasta.

De voedingswaarde per 100g: deegwaren met ei (ongekookt)

Energie 367 kcal Ijzer 2,1 mg
Eiwitten 4,0 g Koper 0,2 mg
Vetten 4,2 g Zink 1,1 mg
Koolhydraten 68,2 g Selenium 1 µg
Vezels 3,2 g Vitamine A 18 µg
Natrium 37 mg Vitamine B1 0,17 mg
Kalium 97 mg Vitamine B2 0,09 mg
Calcium 53 mg Vitamine B12 0,4 µg
Fosfor 214 mg Vitamine C 0 mg
Magnesium 31 mg Vitamine D 0,3 µg

 

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...