Menu

Terug naar thema overzicht >Vroeger tot nu

Vroeger tot nuTerug naar thema overzicht >

Middeleeuws Italië

Naarmate men verder langs de tijdslijn gaat, ziet men de verspreiding van pasta in Italië steeds meer groeien. Zo verschenen er eerst recepten en daarna doken er steeds meer pastamakers op in Italië waardoor zelfs een gilde van pastamakers werd opgericht. In de loop van de 15e eeuw verschenen er verschillende soorten pasta en vanaf de 16e eeuw werd voor het eerst kaas toegevoegd aan pasta. Sinds de 17e eeuw is pasta een component geworden van het dagelijks voedingspatroon van Italianen.

De 17e en 18e eeuw

Door de groeiende bevolking ontstond er een voedseltekort in Italië. Dit werd echter gedeeltelijk opgevangen door de industrialisatie van het productieproces van pasta. De pasta werd goedkoper en gedroogde pasta kon ook voor export beschikbaar worden gesteld.

De 19e eeuw en 20e eeuw

Vanaf de 19e eeuw worden er naast kruiden en kaas ook tomaten aan pastagerechten toegevoegd. Vanwege de goede groei van tomaten in een mediterraans klimaat, werd de aanpassing aan het recept snel populair. De industrie werd stap voor stap geavanceerder waardoor men kon uitbreiden naar een internationale markt, waaronder Amerika.

Het hoogtepunt van de Italiaanse pastaproductie bevindt zich in het begin van de 20de eeuw, meer bepaald in 1913 waarin 70.000 ton pasta werd geproduceerd.

De 21e eeuw

Tegenwoordig worden pastagerechten op alle continenten gegeten, waarvan spaghetti en macaroni de populairste zijn. Momenteel zijn de technieken ook geëvolueerd ten opzichte van vroeger. Hier wordt later verder op ingegaan.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...