Zout in broodTerug naar thema overzicht >
Het zout dat we in onze voeding gebruiken, wordt ook wel natriumchloride genoemd, of afgekort NaCl.
Het element dat voor gezondheidsproblemen kan zorgen is natrium, hoewel het ook talrijke nuttige functies in het lichaam vervult zoals het reguleren van de vochtbalans en de bloeddruk. Een overmaat aan natrium wordt normaal gezien door het lichaam uitgescheiden via de urine of het zweet. Teveel natrium kan echter leiden tot een te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Daarom wordt door de Hoge gezondheidsraad aanbevolen om maximaal 2g natrium per dag in te nemen, wat overeenkomt met 5g zout. Deze beslissing werd in 2009 gemaakt, want voorheen lag de aanbeveling op 2,4 g natrium, wat gelijk staat met 6g zout per dag.
Voor adolescenten ligt de aanbeveling nog lager, 15-18 jarigen mogen maximaal 4 gram zout per dag innemen, dit komt overeen met 1,6g natrium.
De omrekening kan men doen door de hoeveelheid natrium te vermenigvuldigen met de factor 2,5.