Menu

Terug naar thema overzicht >Samengevat

SamengevatTerug naar thema overzicht >

Zout heeft belangrijke functies in het brood, namelijk het helpen bij de vorming van het glutenskelet en het onder controle houden van de gistcellen. Dit maakt dat een groot deel van de dagelijkse inname aan zout uit brood wordt gehaald.

Omdat zout verscheidene gezondheidsproblemen kan veroorzaken en de zoutinname in België gemiddeld te hoog is, werd er aanbevolen dat volwassenen maximaal 5 gram en 15-18 jarigen maximaal 4 gram zout per dag mogen innemen.

Ook de te lage inname van jodium heeft een invloed gehad op het gebruik van zout. Sinds 2009 wordt er namelijk jodium aan het zout dat in bakkerijen gebruikt wordt toegevoegd.

 

Referenties

  1. http://www.favv.be/onzevoeding/mineralen/zout/
  2. Hoge gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België. Herziening 2009. p. 47-50.
  3. Coene I. Natrium en zout doorgelicht. Nutrinews 2004, 4: 6 – 7.
  4. De Greeter H. Waarom? Daarom. Brood blijft een gezonde energieleverancier ondanks het feit dat het zout bevat. Nutrinews 2008, 2: 17-19.
  5. VLAM. Brood is hip.http://www.alledagenbrood.be

 

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...