SamengevatTerug naar thema overzicht >
Zout heeft belangrijke functies in het brood, namelijk het helpen bij de vorming van het glutenskelet en het onder controle houden van de gistcellen. Dit maakt dat een groot deel van de dagelijkse inname aan zout uit brood wordt gehaald.
Omdat zout verscheidene gezondheidsproblemen kan veroorzaken en de zoutinname in België gemiddeld te hoog is, werd er aanbevolen dat volwassenen maximaal 5 gram en 15-18 jarigen maximaal 4 gram zout per dag mogen innemen.
Ook de te lage inname van jodium heeft een invloed gehad op het gebruik van zout. Sinds 2009 wordt er namelijk jodium aan het zout dat in bakkerijen gebruikt wordt toegevoegd.
Referenties
- http://www.favv.be/onzevoeding/mineralen/zout/
- Hoge gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België. Herziening 2009. p. 47-50.
- Coene I. Natrium en zout doorgelicht. Nutrinews 2004, 4: 6 – 7.
- De Greeter H. Waarom? Daarom. Brood blijft een gezonde energieleverancier ondanks het feit dat het zout bevat. Nutrinews 2008, 2: 17-19.
- VLAM. Brood is hip.http://www.alledagenbrood.be