Menu

Terug naar thema overzicht >Zout in brood

Zout in broodTerug naar thema overzicht >

Binnen de groep van industrieel bereide producten is brood een grote leverancier van zout. Volgens de Belgische voedselconsumptiepeiling van 2004 zou brood 25% van het zout aanbrengen binnen deze groep. Toch blijft de aanbeveling van 5-12 sneden brood per dag gelden.

De gezondheidsnadelen die het zout veroorzaken wegen namelijk onvoldoende op tegen de gezondheidsvoordelen die brood op nutritioneel vlak biedt. Bovendien kan de overmaat aan zoutconsumptie op andere wijzen ook afnemen, zoals het verminderen van het aantal kant- en klaarmaakmaaltijden per week, geen zout meer toevoegen aan tafel en de hoeveelheid sauzen beperken.

Zoutreductie in brood

In 1985 werd in de Belgische wet gesteld dat brood maximaal 2% zout op de droge stof mag bevatten. Dit wil zeggen dat wanneer het product volledig gedroogd wordt en een procentuele analyse van de poederige resten wordt uitgevoerd, er slechts 2% zout in mag zitten.

Om een zoutreductie te bekomen is het nodig het aandeel van het zout geleidelijk te verminderen. Indien men de reductie plots zou toepassen, is er een grote kans dat mensen de nieuwe smaak onaangenaam vinden en geen brood meer kopen. Een stapsgewijze reductie zorgt ervoor dat mensen de kans krijgen om te wennen aan de aangepaste smaak van brood.

Deze manier van aanpakken is belangrijk omdat brood zich aan de basis van de voedingsdriehoek bevindt en dus ook aan de basis ligt van een gezond eetpatroon. Bovendien levert brood een groot aandeel van de dagelijkse vitaminen- en mineralenbehoefte.

Een greep uit ons educatief materiaal over dit thema

C+ Smaakparadijs - draaiboek

Smaakopvoeding als inrijpoort tot een gezonde voeding...
18,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groent...

Schooltuinboek

Door kinderen zelf te laten moestuinieren gaan kinderen...
20,00 / exemplaar
Leerkrachten, Kleuteronderwijs, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Groenten en fruit, Bloemen en ...

Poster 'Van koe tot koelkast'

NIET BESCHIKBAAR Deze poster geeft een idee van hoe de melk...
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Leerlingen, Landbouwers, Overheden en organisati...

Poster 'Gezond gezoem'

Deze poster geeft een inkijk in de samenleving van de...
7,00 / exemplaar
Leerkrachten, Lager onderwijs, Secundair onderwijs, Landbouwers, Overheden en organisaties, Groenten...

Kleuters - Vlekje in de kleutertuin - Groentedomino

Ideaal om kleuters de verschillende soorten groenten van bij ons te leren benoemen en daarbij het tellen in te oefenen
30,00 / exemplaar
Kleuteronderwijs, Boerderij, Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aardappel, ...), Bloemen en plante...

Boerderij van Dichtbij - rondleiden op een landbouwbedrijf

Tips rondleiden op landbouwbedrijf en inrichten van...
4,00 / exemplaar
Landbouwers, Boerderij, Veeteelt (koe, varken, kip, ...), Groenten en fruit, Akkerbouw (graan, aarda...

Wat eten we morgen? De aardappel op ons bord

In deze themabundel wordt de samenstelling en voedende...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Zetmeel, een complex koolhydraat

De aardappel als bron van zetmeel en koolhydraten. Welke...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot brood

Waar komt ons dagelijks brood vandaan? Heb je altijd al...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...

Wat eten we morgen? Van graan tot pasta

Pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weet...
Leerkrachten, Secundair onderwijs, 1ste graad, 2de graad, 3de graad, Leerlingen, Secundair onderwijs...