ZoutinnameTerug naar thema overzicht >
Momenteel schat men de gemiddelde zoutinname in België op 10g per dag. Hiervan is ongeveer 15% van natuurlijke oorsprong, 15% wordt toegevoegd bij de bereiding of aan tafel en de overige 70% vindt men terug in industrieel bereide producten zoals diepvriespizza, beschuiten en brood.
De reden waarom het aandeel van zout zo groot is in industrieel bereide producten is niet enkel om de smaak van het product te verbeteren, maar ook vanwege de functie die zout heeft als bewaarmiddel. Door zout toe te voegen zal er minder water beschikbaar zijn voor eventuele bacteriën. Het zout heeft dus een remmend effect op de groei van bacteriën in het levensmiddel.
Er zijn sinds de ontdekking en het gebruik van zout als bewaarmiddel echter modernere bewaartechnieken ontwikkeld, waardoor het gebruik van een hoge hoeveelheid zout niet nodig is.
Zeezout of keukenzout?
Vele mensen gebruiken zeezout omdat ze ervan overtuigd zijn dat het gezonder is ten opzichte van keukenzout. Wanneer men enkel het mineraal natrium in beschouwing neemt, is er weinig verschil tussen beide zoutsoorten. Het is dus niet zo dat men meer zeezout mag gebruiken dan keukenzout vanwege het zogenaamde lagere natriumgehalte.
Ook op het vlak van de andere mineralen biedt zeezout geen specifieke voordelen. Zeezout bevat een iets hoger aandeel aan mineralen, maar deze hoeveelheden zijn verwaarloosbaar om het product op gezondheidsvlak te kunnen onderscheiden van keukenzout.