Menu

Wat is een plattelandsklas?

Een plattelandsklas is een openluchtklas , een GIWW of extramuros-activiteit.

Op plattelandsklas maken kinderen kennis met de de oorsprong van hun voedsel. Ze leren over het Vlaamse platteland: de geografische kenmerken, het landschap, de natuur, de geschiedenis én natuurlijk haar land- en tuinbouw.

Met je klas de boer op?

Wil je met je klas 3 tot 5 dagen op het platteland verblijven? Op een plattelandsklas ontdek je van nabij waar ons voedsel vandaan komt en hoe de boer te werk gaat. Dit programma wordt aangevuld met een uitgebreid sportaanbod of een aanbod specifiek gelinkt met het centrum waar je verblijft. 

Een plattelandsklas is dus niet helemaal hetzelfde als een boerderijklas. We logeren niet (altijd) op een kinderboerderij. Soms zit er een actief landbouwbedrijf tussen maar dat is zeker niet altijd zo. Zo logeren we ook op de manege of op een sportdomein.

Aan welke eindtermen komt een plattelandsklas tegemoet?

Deze vind je  hier 

11 verblijfcentra

Plattelandsklassen vzw werkt samen met 11 verblijfcentra, verspreid over Vlaanderen en Oost-België. Elk centrum is uniek en heeft zijn eigen troeven. Maar één ding hebben ze gemeen: een landelijke ligging, uitstekende verblijfsaccommodatie én uitbaters met een hart voor het platteland! Sommige centra zijn actieve landbouwbedrijven, andere beschikken over uitstekende sportfaciliteiten.

Een volledige dienstverlening

Plattelandsklassen vzw biedt u een volledige dienstverlening. Je verblijft met je klas 3 tot 5 dagen op het platteland. Onze medewerkers zorgen voor een pedagogisch verantwoord en uitdagend weekprogramma op maat van je klas. Wij regelen voor jou alle praktische afspraken met het verblijfscentrum, de bezoekbedrijven, de gidsen,…

Zo kan jij, samen met je leerlingen, mee op ontdekkingstocht. Na het verblijf volgt een schriftelijke evaluatie. Op die manier kunnen we ons aanbod optimaal afstemmen op de wensen van de leerkrachten en leerlingen.

Hoe ziet een plattelandsklas er praktisch uit?

Een plattelandsklas bestaat uit 8 dagdelen (4 keer voormiddag en 4 keer namiddag).
Het plattelandsklassenpakket telt 4 dagdelen met minimum 2 bezoeken aan landbouwbedrijven en 1 natuurexploratietocht.
De andere 4 dagdelen worden ingevuld door sport (paardrijden, watersporten, plattelandssporten,...) of een themagedeelte afhankelijk van het centrum (omgeving en erfgoed, kinderboerderij,...)

De uitstappen gebeuren meestal te voet of per fiets.

Als leerkracht zorg je zelf voor een invulling van de avondactiviteiten. We geven echter wel tips en suggesties voor de invulling ervan.

Wat is inbegrepen in de kostprijs?

De prijzen verschillen van centrum tot centrum. Je vindt deze terug in het overzicht centra Plattelandsklassen

In de prijs is inbegrepen:

 • Verblijf in vol pension: ontbijt, warm middagmaal, vieruurtje, avondmaal. De week start met een middagmaal op maandag en eindigt met een middagmaal op vrijdag (tenzij anders aangegeven).
 • Een verzorgd programma voor de 8 dagdelen (reservaties, afspraken, betalingen van gidsen en bedrijven, eventuele toegangsprijzen, enz.)
 • Gebruik van fietsen (tenzij anders aangeduid) - Wil je de fietsvaardigheid van je leerlingen opkrikken alvorens op plattelandsklas te gaan: vind hier dan de handleiding
 • De administratieve opvolging door Plattelandsklassen vzw.

Let op

 • 1 leerkracht/begeleider per 10 kinderen mag gratis mee (enkel in Burg Reuland is dit 1 op 15).
 • De prijzen zijn geldig voor groepen vanaf 20 kinderen (tenzij bij het centrum anders vermeld).
 • Voor kleinere groepen zijn wij verplicht om een meerprijs aan te rekenen.
 • Sommige centra vragen ook een meerprijs voor leerlingen van het secundair onderwijs.
 • Voor kortere perioden (bv. 2-daagse) maken wij een prijs op maat.
 • De school betaalt zelf voor het vervoer van en naar het centrum.
 • Ter plaatse zijn er enkel de bijkomende kosten van eventueel postkaartjes, extra snoepjes en drankjes of onkosten voor de invulling van het avondprogramma (bv. knutselmaterialen, zwembad,...).

De prijzen, zoals vermeld op deze site, zijn indicatief en kunnen onderhevig zijn aan wijzigingen buiten onze wil om. Wij vragen hiervoor begrip.

Wil je de plattelandsklas voorbereiden in je klas?

Neem dan een kijkje bij ons educatief materiaal. In onze 'Grasspriet'-brochures komen verschillende landbouwthema's aan bod. Je kan deze brochures gratis downloaden. Grasspriet is geschikt voor de derde graad lager onderwijs.

Graag een plattelandsklassen - kamplied en dansje? Gebruik dit filmpje

Enkele van onze Plattelandsklassen centraBekijk alle Plattelandsklassen centra >

...de plattelandsklas ten midden van het Krekengebied...
 

...de plattelandsklas naast de manege...

...waar Bazaar Kastaar, de Kempen en de paarden lonken...

...de plattelandsklas op de paardenmanege...
...waar paardrijden een passie is...

...de plattelandsklas waar sport en spel nooit veraf zijn...