Menu

Digiborden Kempen &Maasland

‘Ons dagelijks bord’ is een digitaal lessenpakket waarbij Plattelandsklassen leerlingen van het lager onderwijs terug in contact wil brengen met de oorsprong van het voedsel dat dagelijks op hun bord belandt. Meer dan nodig want uit recent onderzoek blijkt dat te weinig lagere school kinderen weten waar hun voedsel vandaan komt. Het lessenpakket is opgebouwd rond de landbouwsectoren melkvee, vleesvee en groenten die in de regio Kempen en Maasland veel voorkomen. ‘Ons dagelijks bord’ wil leerlingen en leerkrachten stimuleren om in de klas rond deze thema’s aan de slag te gaan, maar ook om buiten de klas de landelijke omgeving te verkennen en te ontdekken.

Dit digitaal lessenpakket kwam tot stand dankzij de Leadersteun regio Kempen en Maasland. Daarnaast hebben Flandria (in samenwerking met BelOrta, REO Veiling en Veiling Hoogstraten), Cera en acht gemeentes uit het Leadergebied dit project financieel ondersteund. Elke basisschool uit de deelnemende gemeentes (Bree, Maaseik, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Kinrooi, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt en Peer) krijgt een aantal gratis lessenpakketten om volgend schooljaar meteen mee aan de slag te gaan! De aanwezige leerkrachten waren alvast laaiend enthousiast om dit pakket te integreren in hun lessen of zelfs in een projectweek rond gezonde voeding.

Wat hebben we bereikt? 

Op 16 juni stelde Plattelandsklassen vzw haar eerste digitale lessenpakket ‘Ons dagelijks bord’ voor aan een vijfentwintigtal leerkrachten van het lager onderwijs en schepenen uit de regio Kempen en Maasland. Voor deze feestelijke voorstelling was Plattelandsklassen te gast in Basisschool Royke in Meeuwen-Gruitrode. Via een korte voorstelling op het smartbord konden de leerkrachten meteen zelf de veelzijdigheid van het lessenpakket ervaren. Mevrouw Inge Moors, gedeputeerde van landbouw en plattelandsbeleid van de provincie Limburg, maakte ook even tijd om het belang van landbouweducatie in het onderwijs in de verf te zetten.

Hoe loopt het verder? 

Elke leerkracht in de regio Kempen & Maasland kan nu werken met het boek dat ontwikkeld werd om er tijdens projectweken 'Gezonde Voeding' mee aan de slag te gaan