Menu

Het Smaakparadijs

Dit project wil doorheen smaakopvoeding en eetcultuur kinderen tot een gezond voedingspatroon brengen. Dit als tegengewicht tot de groeiende nutritionistische aanpak.

Er werd een omgevingsboek opgemaakt voor de regio Hageland waar het pilootproject tot stand kwam (partner in het project was basisschool 'Pastoor Dergent' in Gelrode). Het bezoek aan een land- en tuinbouwbedrijf werd gezien als een belangrijk onderdeel om op zoek te gaan naar de producenten van de basis voor een gezonde voeding. Zo leren ze over de oorsprong van hun voedsel en krijgt het eten op hun bord opnieuw een identiteit.

Ook de schooltuin wordt gezien als onmisbaar onderdeel in het leerproces zodat de kinderen van een passieve consument groeien naar een actievere consument die meer respect krijgt voor wat er elke dag op zijn of haar bord komt.

 

Wat hebben we bereikt? 

De reeks Smaakparadijs bestaat uit een Draaiboek 'Het Smaakparadijs' (1), een Hagelands Kinderkookboek (2) en een Schooltuinboek (3). Verder werd het pilootproject van de basisschool Pastoor Dergent in Gelrode financieel ondersteund in hun bezoeken en eindmanifestatie. Elk kind van deze school kreeg als aandenken een Hagelands Kinderkookboekje mee naar huis.

Hoe loopt het verder? 

Het draaiboek en het Kinderkookboek kan andere scholen inspireren om hun eigen 'Smaakparadijs' te organiseren. Het Schooltuinboek is een handleiding voor scholen die willen starten met een schooltuinwerking.