Menu

STEMmig Boeren

Voortdurende wetenschappelijke en technologische innovatie vraagt om wetenschapsonderwijs dat jongeren uitrust met  de nodige vaardigheden. Tot deze vaardigheden behoort het kunnen oplossen van een real-world probleem door flexibel gebruik van kennis uit de verschillende STEM-disciplines (Science, Technology, Engineering en Mathematics). Vanuit deze vaststelling roept Europa leerkrachten lager en secundair onderwijs op tot meer aandacht voor wetenschappen en techniek waarbij de link met een authentiek probleem heel duidelijk is. Leerkrachten zijn op zoek naar uitdagende leeromgevingen, een land- of tuinbouwbedrijf is zo’n rijke STEM-omgeving.

We ontwikkelen binnen dit project 10 STEM-boxen (doelgroep 6e leerjaar) en minimaal 10 initiatieven STEMmig beleven (doelgroep BO) op verschillende landbouwbedrijven in samenwerking met de deelnemende gemeentes en scholen. De STEM-box zal in de bibliotheek van de gemeente terecht komen en daar kunnen de leerkrachten hem gratis kunnen ontlenen. Meer info over de inhoud vind je hier.

Om de STEM-box te promoten hebben we een nieuw evenement in het leven geroepen, de 'STEMmig Boeren dag'. Anders dan bij de BinnenBijBoerendagen is het onderwerp van het aanbod hier niet alleen het productieproces van voedsel, maar wordt de (wetenschappelijke en technologische) context van dit productieproces ingezet en vooral ook de technieken die er gebruikt worden om klimaat vriendelijk te produceren. Zo worden de specifieke vaardigheden als probleemoplossend denken beoefend en de interesse in wetenschap en techniek aangewakkerd.

We voorzien vormingen voor de scholen, bibliotheken en landbouwers en bieden promomateriaal aan. 

 

 

Wat hebben we gerealiseerd? 

 

De STEM-box is een feit, het materiaal is klaar voor gebruik in de klas! Ga maar eens kijken naar de filmpjes, de fiches en de hulplijnen en reserveer nu!

Welke uitdagingen liggen nog voor? 

Omwille van de corona pandemie is het wat moeilijker geweest om de activiteiten uit te voeren want leerkrachten maakten een heel moeilijke tijd door met veel stress en veel uitval. Gelukkig gaat het nu de goede richting uit dus in het voorjaar van 2022 namen er veel scholen deel aan ons nieuwe evenement en konden ze gebruik maken de STEM-box in hun klas.