Menu

Terug naar Actualiteit >Boerderleren is echt wel fijn!


Binnen het plattelandsontwikkelingsproject 'Boerderleren' in de Zuidrand van Antwerpen werden dit en vorig schooljaar scholen gelinkt aan een nabijgelegen land- of tuinbouwbedrijf of samentuin. De bedoeling is dat de kinderen van het derde en/of vierde leerjaar de werking van een boerderij of groentebedrijf van dichtbij leren kennen en dat in verschillende seizoenen.  Er gebeurden een 20-tal  bezoeken doorheen het schooljaar. De laatste bezoeken zijn nu volop aan de gang.  De bedoeling is dat de schoolkinderen kennismaken met de oorsprong van hun voeding. Ze leren welke inspanningen er nodig zijn om het uiteindelijk op je bord te krijgen.

Aan fruitbomen geen gebrek in de Samentuin ’t Cirkelhof in Borsbeek. In september, aan het begin van het schooljaar, kwamen de drie klasjes van het derde leerjaar van basisschool ‘De Klinker’ al een keer langs. Toen konden ze volop appelen en peren plukken en proeven van vers geperst appelsap.

Op donderdag 5 mei jl. was er nog geen appel of peer te zien…. We zagen wel massa’s, al dan niet verwelkte, kleine bloempjes aan de bomen. Herman zei: ‘Kijk maar eens goed. Hier zit al een peertje klaar.’ En inderdaad er zat een peertje zo groot als een parel waar eerder een bloemetje zat!

Herman is één van de 15 samentuiniers in ’t Cirkelhof, gelegen bij het Geboortebos in Borsbeek. De Samentuin werd opgezet in 2019 door de gemeente Borsbeek en Kempens Landschap i.s.m. VELT. In hun vrije tijd verzorgen de samentuiniers, gezamenlijk en afwisselend, de groenten en fruit op deze groene, rustgevende plek.

Herman, Ludo, Jerry en Ides verzamelen stipt rond 13.15 u. aan het tuinhuis van de Samentuin. De laatste afspraken worden gemaakt. Materiaal wordt klaargezet. Een beetje later horen we opgewonden kinderstemmen. Ze zijn er!

Elk groepje van vijf kinderen gaat aan de slag met een vrijwilliger-tuinier:

Herman bekijkt met hen de bloesems en geeft uitleg bij de bijenkast. Ja echt… die staat hier ook!

Met Ludo zetten ze zich aan het onkruidvrij maken van een teeltbed: die plantjes lusten de kippen nog wel.

Met Ides worden er dahlia’s geplant. Let wel: eerst wat compost erbij, gat dichten en dan water geven.

Het heeft al weken niet meer geregend. Jerry heeft voor zijn groepje dus een belangrijke en secure taak: water geven zonder te verspillen. Wat leuk zo’n oude waterpomp!  

Veel te vlug wordt het sein gegeven dat de kinderen terug naar school moeten vertrekken. Nog even en de schoolbel gaat. Sommigen willen liever verder doen. ‘Mogen we volgend jaar terugkomen?’  Daarop antwoordt de juf: ‘Als jij wilt blijven zitten?’. ‘OK!’ lacht Samira.

De klas wordt uitgewuifd. Morgen komt er alweer een nieuwe. En maandag de laatste van de drie parallelklassen.