Voor de landbouwers en natuurgidsen te Wijgmaal ontwikkelde Plattelandsklassen samen met de provincie Vlaams-Brabant.    Er werden koffers gemaakt rond 6 thema’s:

  1. Appelen- en perenkoffer:  In deze koffer voorzien we materiaal en uitleg om het suikergehalte in fruit te meten, we gaan proeven van verschillende appelsoorten en we geven meer uitleg welke invloed fruit heeft op het menselijk lichaam.
  2. Groentenkoffer: In deze koffer voorzien we materiaal en uitleg om op zoek te gaan naar insecten en deze te determineren. Waarom ze zo nuttig zijn!  Daarnaast moeten de kinderen op zoek gaan naar de juiste label bij de juiste plant en tot slot kunnen ze hun eigen zaaipotje maken met een ‘paper potter’.
  3. Korte Keten koffer: In deze koffer voorzien we materiaal en uitleg rond de voedselkilometers, ontwikkeling van een faire prijs en gaan we sensibiliseren rond voedselverspilling.
  4. Mest- en bodemkoffer: In deze koffer voorzien we materiaal en uitleg om een bodem onder de loep te nemen en gaan we op zoek naar regenwormen (en welke rol ze spelen in een gezonde bodem).  Als afsluiter kan een relaxatie-oefening niet ontbreken om volledig te ‘aarden’.
  5. STEM- en verkeerskoffer: Rond het thema verkeer leren kinderen en jongeren over de tractor en de opzetstukken/machines met verschillende functies. Door verschillende verkeerssimulaties leren ze waar ze moeten op letten als ze op een landbouwweg een landbouwmachine tegenkomen. Ze ervaren ook  de gevaren van de dode hoek. 
  6. Waterkoffer: Hierin vind je materiaal en uitleg om een wateronderzoek te doen.  We gaan de waterdieren determineren en afhankelijk van de aanwezigheid of afwezigheid van deze dieren kunnen we de kwaliteit van het water bepalen.  Daarnaast gaan we aan de hand van een waterkringloopbord dieper in op de waterkringloop.

Met deze doe en leer koffers kunnen de kinderen tijdens hun plattelandsklassen-week aan de slag. Zo leren ze op een speelse manier meer over landbouw en omgeving.

Aan de slag met deze koffers? 

Deze koffers worden ingezet tijdens een Plattelandsklas op ’t Kasteeltje en via het netwerk Boeren Met Klasse Vlaams-Brabant.

landbouwkoffer - Plattelandsklassen vzw
landbouwkoffer - Plattelandsklassen vzw

Met de steun van de Landbouwkamer

Logo vlaams brabant