De wijsneus - Plattelandsklassen vzw

De Wijsneus had via een andere juf opgevangen dat haar zoon een positieve ervaring had met plattelandsklassen. Hij was laaiend enthousiast dus wilden ze dit ook eens proberen!

De Wijsneus is een leefschool.  Dit betekent dat ze op een ervaringsgerichte manier werken om dingen aan te leren.  Het ervaringsgericht werken vonden ze ook terug in de uitwerking van de plattelandsklas dus dit was zeker een meerwaarde!

Deze meerdaagse uitstap is de aanleiding om een project te starten (een thema rond 'dieren' en dan zelf kippen houden of een thema 'de moestuin' en zelf een schooltuin starten of ...). 

Als voorbereiding wordt de voorkennis van de kinderen nagegaan: de boerderij, hun dieren en activiteiten komen uitgebreid aan bod maar ook hier start De Wijsneus vanuit de kennis van de kinderen. De naverwerking kadert in het project dat na de plattelandsklas opgestart wordt. Zo kan het zijn dat de kinderen op plattelandsklas leren om kippen te verzorgen, welke ruimte ze nodig hebben, hoe je een hok best uitwerkt, welke voeding kippen nodig hebben, hoe kippen worden geknipt, welke ziektes voorkomen kunnen worden bij kippen, …. Deze zaken kunnen ze toepassen op school.

De Wijsneus kiest doelbewust voor deze plattelandsklas in de maand september zodat de kinderen mekaar en alle juffen van de andere leefgroepen goed leren kennen. De Wijsneus werkt met leefgroepen (geen klassen) zodat de overgang naar het 1e leerjaar veel gemoedelijker is. In een leefgroep zitten dan zowel kinderen van het 3e kleuterklasje en het 1e leerjaar.

Op plattelandsklas leren de kinderen heel veel sociale aspecten: samenwerken, mekaar helpen,...  Daarnaast leren ze ook zelfredzaam te zijn. Ze leren over mens en maatschappij (hoe staat een boerderij in de samenleving?), taal door op een juiste manier vragen te stellen, met mekaar te overleggen, te vertellen wat ze die dag gedaan hebben, ... Ze leren ook een stukje over techniek bij het paardrijden en een passen wiskunde toe als ze de stal gaan opmeten.

De Wijsneus Temse gaat op plattelandsklas naar de Breughelhoeve in Peer.

Plattelandsklassen, een bewust keuze!